Les Kellys, en contra del preacord del conveni d'hostaleria de Catalunya

L'Associació exigeix la prohibició del que consideren cessió il·legal de treballadores

El sector turístic català ha desencallat les negociacions del conveni interprovincial d'hostaleria de Catalunya que manté amb els sindicats amb una proposta que, “en determinades categories professionals, equipara les condicions de les noves externalizaciones amb aquelles que marca el conveni”, com destaquen des de la Confederació Empresarial d'Hostaleria i Restauració de Catalunya (ConfeCat). No obstant això per les Kellys aquest compromís és insuficient i advoquen per la prohibició del que consideren una cessió il·legal de treballadores.


La regulació de les externalizaciones del sector perquè les subcontractes compleixin amb les condicions dels convenis sectorials, de manera que tots els treballadors tinguin les mateixes, ha estat sempre una exigència dels sindicats en les negociacions del conveni,

No obstant això, Les Kellys reconeixen que “els sindicats entenen la problemàtica però no defensen l'abolició d'aquestes pràctiques empresarials fraudulentes”, encara que mostren la seva sorpresa pel preacord aconseguit perquè “la clàusula per impedir la externalización de l'activitat pròpia era un punt recollit pels sindicats de la taula negociadora”. Per això els demanen que “recapaciten a l'agost i reprenguin aquesta clàusula com una meta fonamental per al nou conveni”.

Per les Kellys l'únic objectiu de les empreses a l'hora d'externalitzar és el de “abaratir costos, en reduir les despeses de personal, i evadir responsabilitats i obligacions”, per la qual cosa asseguren que “no acceptarien mai un acord que maquille la cessió il·legal amb bones pràctiques”.

En el cas concret de l'acord aconseguit Les Kellys afirmen saber en què es traduirà l'obligació que aquestes empreses compleixin amb les condicions del conveni: “contractes de mitja jornada amb sous d'hostaleria però amb una càrrega real de treball de vuit, 10 o 12 hores”. I ho ratifiquen perquè “ja hi ha hotels a Barcelona que ho estan fent”.

Qualitat de la destinació

Per la seva banda, i com assenyalen des de ConfeCat, “en relació a les llargues negociacions i a l'intens debat que s'ha suscitat, principalment en els mitjans de comunicació i xarxes socials sobre la qualitat laboral del sector turístic a Catalunya”, que han culminat amb el preacord aconseguit el passat 27 de juliol, el seu president, Joan Molas, ha afirmat que “el turisme a Catalunya és un factor decisiu en la creació d'ocupació. El nostre sector advoca des del primer moment pel foment de llocs de treball de qualitat, sobre la base d'una forta aposta per la formació i la professionalització, conscient que la qualitat de les condicions de treball influeix sobre la qualitat de l'establiment i la qualitat general de la destinació”.

Així mateix subratlla que “aquesta proposta reafirma la voluntat empresarial per aconseguir un acord definitiu que permeti afrontar amb optimisme i garanties les excel·lents possibilitats que l'activitat turística ofereix a Catalunya”, destacant “el gest que ha fet el sector empresarial, atenent a la seva responsabilitat i el seu compromís amb el conjunt socioeconòmic del país”.

Auxili polític i institucional

Només quatre dies després si es fes públic el preacord aconseguit, Les Kellys Barcelona van acudir al Parlament de Catalunya a “demanar auxili polític i institucional” per considerar que “satisfà totes les demandes de la patronal i únicament significa renúncies per a les cambreres de pis, però també per al mig milió de treballadors d'hostaleria” a la regió.

Les Kellys van convidar, només 24 hores abans de el “sobtat anunci del preacord”, als representants dels principals partits del Parlament a una reunió per donar-los a conèixer la seva situació i demanar-los “un posicionament públic contra aquesta pràctica fraudulenta”, al que només han respost Podem i la CUP.