Els treballadors ocupats en el sector turístic pugen un 2,3% respecte a fa un any i superen els 2,6 milions

L'ocupació turística del quart trimestre de 2023 ha aconseguit els 2,67 milions d'ocupats, la qual cosa representa un increment del 2,3% respecte al mateix període de 2022, segons les dades publicades per *Turespaña.

Entre octubre i desembre de 2023, les activitats vinculades al turisme van registrar 59.311 empleats més que en el mateix trimestre de l'any anterior. Els ocupats en el sector turístic constitueixen el 12,6% de l'ocupació total en l'economia espanyola.

Per part seva, els treballadors actius en turisme en el quart trimestre de l'any han superat els tres milions (3.018.820), un 2,1% més que en el mateix període de l'any anterior.

En relació a la taxa d'atur, aquesta es va situar en el quart trimestre en el 11,3%, un 0,2% menys que en el mateix trimestre de l'any 2022. El percentatge d'aturats sobre actius en les dones (12,2%) va ser major que en els homes (10,6%), encara que la bretxa entre tots dos s'ha reduït en relació al mateix període de l'any anterior, quan l'atur en dones va ser del 12,8%.

"La indústria turística no sols creix a nivell quantitatiu, com s'ha pogut comprovar en aquest reeixit 2023 de rècord de visites i despesa en destí, ho fa també -i això és més important- qualitativament, amb millors ocupacions vinculades al sector turístic, menor taxa de temporalitat i major nombre d'empleats assalariats amb contracte indefinit", ha valorat el ministre d'Indústria i Turisme, Jordi Hereu.

Prossegueix l'augment d'assalariats indefinits

En aquest quart trimestre, els ocupats en l'hostaleria van augmentar un 5%, degut principalment a l'evolució positiva dels serveis de menjars i begudes (7,2% més). En transport de viatgers la variació interanual també va ser positiva, un 1,6% més. Per part seva, els ocupats en 'altres activitats turístiques' van descendir un 3,7% respecte a fa un any.

El creixement principal del quart trimestre s'ha donat entre els assalariats (3,5%), que han ascendit fins als 2.210.678, per la qual cosa continua així la pujada interanual dels deu trimestres anteriors. Els assalariats van mostrar augments en gairebé totes les activitats turístiques. D'aquesta manera, els assalariats van créixer en transport de viatgers -un 3,9%- i en hostaleria -un 7,5%-, mentre que en 'altres activitats turístiques' van descendir un 5,2%.

Els assalariats en el sector turístic amb contracte indefinit (83,5%) han augmentat un 6,2%, la qual cosa suposa la desena pujada consecutiva. Per part seva, els assalariats amb contracte temporal han registrat un descens del 8,4%. En aquest sentit, la taxa de temporalitat en el sector turístic va ser del 16,5%, una xifra inferior a la del mateix període de l'any anterior, que va ser del 18,6%. En relació al tipus de jornada, els assalariats amb jornada completa van representar el 74% del total d'assalariats i van augmentar un 2,2%.

Per part seva, els autònoms han descendit un 3,1% respecte al mateix període de 2022, fins als 465.370. S'han registrat descensos en transport de viatgers (-5,9%) i hostaleria (-5%), mentre que en 'altres activitats turístiques' el nombre d'autònoms va augmentar en un 5,8%.

Ocupació per CCAA

En aquest últim període de l'any passat va créixer el número d'ocupats en totes les comunitats autònomes, excepte a Andalusia, Comunitat Valenciana, País Basc, Castella i Lleó, La Rioja, Astúries i Navarra.

Les comunitats autònomes que han registrat un major número d'ocupats d'octubre a desembre són Catalunya (471.373), Madrid (432.376), Andalusia (403.590) i Canàries (264.654).

Les comunitats autònomes on més va créixer el número d'ocupats va ser Extremadura, amb un creixement del 21,4% interanual, Ceuta i Melilla, amb *un19,5%, i Balears, amb un 16,7%.

Finalment, les comunitats autònomes amb major nombre de fluxos turístics (Catalunya, Balears, Canàries, Andalusia, la Comunitat Valenciana i Madrid) sumen, conjuntament en el quart trimestre, el 73,6% del total d'ocupats en el sector