El Govern nomena nous càrrecs d'Empresa i Treball i crea la nova Direcció General de Diàleg Social

Aquesta direcció general tindrà com a objectiu ajudar a concretar l’encàrrec del president Illa d'establir un Diàleg Social constant entre sindicats, empreses i administració

 

El Govern de la Generalitat ha nomenat aquest matí quatre nous càrrecs que s’incorporaran a l’estructura del Departament d’Empresa i Treball i també ha aprovat la creació de la nova direcció general de Diàleg Social.

En concret, avui s’ha nomenat Jaume Baró Torres com a nou secretari d’Empresa i Competitivitat; Maria Galindo, nova secretaria de Polítiques Digitals; Cristina Lagé, nova directora general de Turisme i Núria Gilgado, nova directora general de Relacions LaboralsTreball Autònom, Seguretat i Salut Laboral.

El Govern també ha aprovat la creació de la Direcció General de Diàleg Social, amb dependència de la Secretaria de Treball del Departament d’Empresa i Treball. La Direcció General de Diàleg Social tindrà com a objectiu ajudar a concretar l’encàrrec del president Illa d'establir un Diàleg Social constant entre sindicats, empreses i administració, per tal d’afavorir una entesa que faciliti un creixement econòmic sostingut i sostenible en el marc d’unes relacions laborals justes i que permetin el desenvolupament social i econòmic.

Un cop es modifiqui properament l’estructura departamental incloent la nova Direcció General de Diàleg Social, el Govern nomenarà Ricard Bellera com a director general de la mateixa.

Currículums dels nous càrrecs:

Jaume Baró Torres, nou secretari d’Empresa i Competitivitat

Nascut a Ginebra (Suïssa) el 1975. Graduat en Economia i en Administració i Direcció d’Empreses, ha desenvolupat una llarga trajectòria tècnica a Barcelona Activa fins arribar a director executiu d’Empresa i Emprenedoria.

Es va iniciar en el desenvolupament local a l’Ajuntament de Tordera (2001-2003) per després iniciar una llarga trajectòria professional, de més de 20 anys, a Barcelona Activa, l’agència de desenvolupament econòmic de la capital catalana, on, actualment, era el director executiu d’Empresa i Emprenedoria. A Barcelona Activa va començar l’any 2003 com a agent d’ocupació i desenvolupament local per, posteriorment, anar ocupant diferents responsabilitats tècniques: cap de programes de creixement empresarial i director del departament de serveis a les empreses.

Ha realitzat col·laboracions amb el sistema universitari de Catalunya (UAB, IESE, ESADE, UB, IDEC-UPF, ESCI, UdG) i altres institucions i organismes: Fira de Barcelona, Fundació Seira-Coop, SOC, Banc Mundial, Mobile World Congress.

Després de cursar l’educació primària i secundària a Lleida, es va graduar en Economia (1997) i Administració i Direcció d'Empreses (1998) per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i també va cursar un postgrau especialitzat en gestió de recursos humans i relacions industrials (2000-2001) a la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Completa el currículum acadèmic amb diferents formacions sobre emprenedoria i mentoratge a Esade, IESE, i l'Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT).

Maria Galindo, nova secretaria de Polítiques Digitals

Nascuda a Barcelona el 1982. Llicenciada en Economia, i Màster en Administració Pública, compta amb 20 anys d’experiència en política pública vinculada a tecnologia, polítiques digitals, relacions internacionals i ciutats intel·ligents.

Actualment, era cap d’innovació pel sector públic del centre tecnològic i2CAT, a més de membre del Consell de la missió europea per a ciutats intel·ligents i climàticament neutres de la Comissió Europea.

Anteriorment, al Govern de la Generalitat de Catalunya, va estar vinculada al Departament de Polítiques Digitals (2018-2022) com a directora general de Nació Digital i Agenda Urbana, i assessora en política digital internacional. També ha estat gestora de projectes de planificació estratègica a ACCIÓ (2006-2011). Al llarg de la seva trajectòria professional, ha estat vinculada a Doxa Consulting com a directora de Negoci Internacional i Innovació Urbana (2015-2018), així com a l’Ajuntament de Barcelona (2011-2015) com a gerent del Barcelona Institute of Tecnology for Habitat (BIT Habitat) i responsable de l’estratègia Smart City.

Llicenciada en Economia per la Universitat de Barcelona (2004) i Màster en Administració Pública per ESADE (2010), compta també amb formació en la London School of Economics and Political Science (LSE) i l’escola de negocis de la Universitat de Pensilvània, la Wharton.

És membre del Consell de Govern de GrausTIC i membre fundadora de l’organització Women in Tech i també és jurat dels premis Dona TIC i jurat d’honor dels Premis Smart City Expo.

Cristina Lagé, nova directora general de Turisme

Nascuda a Barcelona el 1966. Diplomada en Relacions Públiques i Màster en Protocol, compta amb una àmplia experiència en el sector turístic durant la qual ha estat regidora a l’Ajuntament de Donostia.

Fins ara ocupava la cartera de Diversitat, Inclusió i Igualtat a l’Ajuntament de Donostia-Sant Sebastià, on residia des de l’any 1994. Prèviament, i avalada per una àmplia experiència en el sector turístic, va ser regidora delegada de Turisme Sostenible (2019-2023) on, enmig de la crisi per la pandèmia, va reformular el sector turístic de la ciutat basca en base a la sostenibilitat social, econòmica i mediambiental.

És Diplomada en Relacions Públiques i Màster en Protocol i va realitzar estudis de Filologia Hispànica a la Universitat de Barcelona (UB).

Ha desenvolupat la seva vida professional en l'àmbit de l'organització d'esdeveniments, turisme receptiu, màrqueting i publicitat així com en la gestió i direcció d'empresa.Ha treballat al sector de l'hostaleria: direcció de sala i comunicació del restaurant Via Fora (2005-2020), responsable d’esdeveniments de l’Hotel Maria Cristina (2002-2004) i directora de Viajes Iberoservice (1994-1997), entre d’altres.

També ha tingut un paper clau en la promoció i protecció de la cultura gastronòmica basca així com de la catalana a Euskadi via l’Espai Catalunya.

Núria Gilgado, nova directora general de Relacions LaboralsTreball Autònom, Seguretat i Salut Laboral

Nascuda a Barcelona el 1977. Llicenciada en Ciències del Treball i Diplomada en Relacions Laborals, fa prop de 20 anys que està vinculada al moviment sindical de Catalunya.

Ha format part, des del 2016, del Secretariat Nacional de Catalunya de la UGT com a secretària de Política Sindical, càrrec que ha compaginat amb la coordinació de l’Àrea Externa del sindicat. El 2008 va entrar a treballar com a agent d’Atenció al Client a l’empresa Ferrocarrils Metropolitans de Barcelona, també ha treballat a l’empresa Transports Redur, on al 2003 va ser escollida com delegada i membre del comitè d’empresa.

Ha estat membre del Consell de Relacions Laborals i del Patronat del Tribunal Laboral de Catalunya, del Consell de Direcció del Servei d’Ocupació de Catalunya i de la Comissió de Seguiment del Consell del Diàleg Social.

És a l’any 2005 quan es vincula al moviment sindical de Catalunya a través de la Unió General de Treballadors (UGT) quan entra a formar part de l’executiva de l’antiga Federació de Transports, Comunicacions i Mar, primer com a secretària d’Igualtat i després com a secretària d’Acció Sindical.

És diplomada en Relacions Laborals per la Universitat de Barcelona, llicenciada en Ciències del Treball per la Universitat Oberta de Catalunya i actualment es troba finalitzant els estudis de Dret. També és Postgrau en Relacions Laborals i Negociació Col·lectiva per la Universitat de Barcelona.

Ricard Bellera, serà nomenat properament director general de Diàleg Social

Nascut a Berlín el 1965. Llicenciat en Filosofia i Ciències de l'Educació, Periodista i gestor intercultural, ha compaginat diverses professions en l’àmbit editorial i audiovisual amb responsabilitats en el moviment sindical.

En l’actualitat era el Secretari de Treball i Economia de la Comissió Obrera Nacional de Catalunya, sindicat amb el qual va entrar en contacte l’any 1992 i va esdevenir delegat per CCOO al comitè d’empresa.

Fill de mare alemanya i de pare català, va començar a treballar l’any1983 per pagar-se els estudis i va passar per diverses empreses i institucions alemanyes com Jacob’s, Zapf, o l’Agència Alemanya de Desenvolupament Internacional (DSE). Després de diverses experiències com a redactor, realitzador multimèdia i gestor intercultural, el 2005 va entrar com a conseller EURES a la Secretaria d’Internacional de CCOO de Catalunya.

El 2009 es va incorporar a la Comissió Executiva com a secretari d’Internacional i va assumir, en el 10è Congrés, el 2012, la responsabilitat executiva sobre la Secretaria d’Internacional, Migracions i Cooperació. El 2015 va ser escollit president dels Consells Sindicals Interregionals a la Confederació Europea de Sindicats i es va incorporar a la seva Executiva, on va estar fins al 2019. A l’11è Congrés, el 2017, va passar a ser responsable de la Secretaria de Treball i Economia de CCOO de Catalunya, on és responsable d’anàlisi macroeconòmica, polítiques d’ocupació, qualificació i formació professional per a l’ocupació, i Seguretat Social. En l'actualitat era Vicepresident primer del CTESC i Conseller del 'Consejo Económico y Social' estatal.