Més de 130 voluntaris recullen 12,1 tones de fruita i verdura durant la IV Marató #JoEspigolo de la campanya 'Aprofitem els aliments'
Les espigolades han tingut lloc de manera simultània a sis punts d’arreu del país i han permès recuperar aliments que equivalen a 44.942 racions i un estalvi de 5.919 kg de CO2 i 8.655.373 litres d’aigua
La campanya continua ara amb els menús Gastrorecup fins al proper 5 d’octubre, en què participen 51 restaurants, i es clourà aquesta edició amb el Gran Dinar d’Aprofitament a Girona a partir d’aliments que s’espigolaran durant la setmana
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i la Fundació Espigoladors han recollit 12.186 kg de fruita i verdura durant la quarta edició de la Marató #JoEspigolo que s’ha celebrat de manera simultània a Alcoletge (Lleida), el Parc Agrari del Baix Llobregat (Barcelona), Vilafranca del Penedès (Barcelona), Vilanova del Vallès (Barcelona), Cambrils (Tarragona) i l’Armentera (Girona), coincidint amb el Dia Internacional de Conscienciació sobre les Pèrdues i el Malbaratament Alimentari i en el marc de la campanya de sensibilització “Aprofitem els aliments”.
Els aliments que s’han recollit, gràcies a la participació de més de 130 voluntaris, es destinaran bàsicament a totes les seus de la Fundació Banc dels Aliments de Catalunya i a petites entitats socials de distribució gratuïta d’aliments. El total d’aliments recuperats equivalen a 44.942 racions i un estalvi de 5.919 kg de CO2 i 8.655.373 litres d’aigua.
En concret, a l’Armentera s’han recollit 1.674 kg de pomes; a Vilafranca del Penedès, 3.480 kg de melons; al Parc Agrari del Baix Llobregat, 2.125 kg de melons; a Alcoletge, 924 kg de pomes; a Vilanova del Vallès, 866 kg d’enciams i tomàquets, i a Cambrils es van espigolar 3.059 kg de carbassa.
El director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del Departament, Joan Gòdia , també ha destacat la “importància de conscienciar la ciutadania de la gran problemàtica del malbaratament alimentari” amb accions com aquesta Marató d’Espigolades arreu del país.
La campanya continua ara amb els 51 restaurants que ofereixen menús Gastrorecup fins al proper 5 d’octubre, i aquesta edició es clourà amb el Gran Dinar d’Aprofitament a Girona a partir d’aliments que s’espigolaran durant la setmana.
Recuperades 12,5 tones d’aliments
Durant l’edició de l’any passat, la campanya “Aprofitem els aliments” va permetre recuperar un total de 12,5 tones de menjar per mitjà de les diverses activitats dutes a terme i va aplegar 1.500 persones. Aquests aliments, segons la Calculadora del Valor dels Aliments de la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació), suposen un estalvi de 5,9 milions de litres d’aigua i de 13 tones de CO2.
La Generalitat de Catalunya impulsa la campanya “Aprofitem els aliments” amb l’objectiu de conscienciar i sensibilitzar la ciutadania sobre la prevenció de pèrdues i el malbaratament alimentari, amb la participació del sector de la restauració, la Fundació Banc dels Aliments de Catalunya, la Plataforma Aprofitem els Aliments i la Fundació Espigoladors, entre altres empreses i entitats col·laboradores.
La campanya “Aprofitem els aliments” forma part de l’estratègia homònima del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació per a la prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari, la qual s’emmarca dins l’Estratègia alimentària de Catalunya, que té com a objectiu assolir un sistema alimentari més sostenible, transformador i basat en l’economia circular.