Arrenca la Setmana de la Malvasia de Sitges
Programa Setmana de la Malvasia Sitges 2024
La Setmana de la Malvasia de Sitges (SDM) se celebra del dimarts 29 d’octubre al dissabte 16 de novembre de 2024. Sitges acull diverses activitats per seguir posant en valor la varietat de raïm més arrelada i identitària de la vila costanera del Garraf. La Setmana de la Malvasia 2024 reivindica les arrels i l’hospitalitat, commemorant els 700 anys de la fundació de l’Hospital de Sitges, una de les institucions més antigues de Catalunya. La Malvasia i l’Hospital de Sitges han recorregut camins paral·lels durant 700 anys, i l’“arrelament històric” ha estat clau per al renaixement d’aquesta varietat tradicional, segons la coordinadora del CIM, Alba Gràcia.
29 d’octubre 2024
18:00 – 20:00h Inauguració de la 10a Setmana de la Malvasia de Sitges
Lloc: CIM – Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges
Descripció: Inaugurem la 10a Setmana de la Malvasia de Sitges des del bressol de la varietat, al Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges. Presentarem les activitats, projectes i objectius que s’impulsaran del 29 d’octubre al 16 de novembre: donar a conèixer, prestigiar i compartir la Malvasia en diferents àmbits.
També és moment de presentar l’ambaixadora d’enguany, Anna Baqués, enòloga sitgetana que va liderar el Celler de l’Hospital fins al 2005. Els seus inicis en el món del vi van ser de la mà del seu avi Antoni Almirall Andreu, amb el qual es va dedicar en cos i ànima a la tasca de protecció i preservació de la Malvasia del Celler de l’Hospital Sant Joan Baptista. Ella serà l’encarregada de dirigir un tast guiat de raïms de Malvasia de Sitges, acompanyat d’una degustació de vins de malvasia.
Entrada: amb invitació
01 de novembre 2024
18:00 – 20:00h Back to the Basics: Malvasia per a Tots Sants
Lloc: CIM – Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges
Descripció: Un maridatge cultural de 5 malvasies dolces i seques, que celebra la tradició enogastronòmica de Tots Sants. Inclou vins d’Itàlia, Madeira, Canàries i Sitges, maridats amb panellets seleccionats pels alumnes de l’Escola d’Hostaleria de Sitges.
La Malvasia dolça entesa com un element patrimonial en la celebració de Tots Sants, que traspassa del territori català. La celebració de Tots Sants sempre ha estat vinculada a la tradició enogastronòmica de tardor: fruits secs, pastissos, verdures de temporada i vi dolç. La Malvasia és vida, però també celebra la mort.
Tastarem…
- PRS Malvasia 2020 – Pietro Beconcini (La Toscana, Itàlia) – Malvasia Lunga criança en ous de ciment
- Vinsanto – Fattorie Melini (La Toscana, Itàlia) – Vi naturalment dolç criança en fusta
- Malvasia vintage – Celler Barbeito (Madeira, Portugal) – Malvasia de Madeira dolça fortificada i envellida en roure francès 5 anys de criança
- Malvasia semidulce 2022 – El Grifo (Lanzarote, les Canàries) – Malvasia volcànica naturalment dolça
- La centenària 2002 – Celler de l’Hospital (Sitges) – Malvasia de Sitges mistela criança oxidativa en castanyer
Entrada: 18 € – inscripció prèvia. Aforament limitat a 30 persones.
02 de novembre 2024
18:00 – 20:00h Malvasia i Aeneas: Un viatge pel Mediterrani
Lloc: CIM – Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges
Descripció: Un maridatge cultural de 4 vins de malvasia, amb projecció audiovisual i paral·lelismes entre la Malvasia de Sitges i el viatge d’Aeneas.
Acte organitzat amb la col·laboració de la Biblioteca Roig i Raventós, dins de la programació de Biblioteques amb DO.
Continguts audiovisuals cedits pel Palau de la Música.
El paral·lelisme entre la Malvasia de Sitges i el viatge d’Aeneas es troba en la seva connexió mediterrània, en la supervivència d’un llegat cultural i en la capacitat dels dos de representar vincles històrics i simbòlics que han perdurat al llarg dels segles.
Entrada: Gratuïta – inscripció prèvia a b.sitges.jrr@diba.cat // 93 894 8486. Aforament limitat a 30 persones.
02 de novembre 2024
10:00 – 14:00h La Malvasia va al Mercat
Lloc: Mercat dels dissabtes de Plaça Catalunya (Sitges)
Descripció: Venda i degustació de vins de Malvasia al mercat local dels dissabtes a la Plaça Catalunya. Oportunitat per conèixer i provar diferents estils de Malvasia de Sitges.
03 de novembre 2024
11:00 – 13:00h Olor de Most (castellano) i 12:00 – 14:00h Olor de Most (català)
Lloc: CIM – Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges
Descripció: Visita Guiada per Sitges: Un Viatge a Través de la Malvasia de Sitges amb degustació de Malvasia dolça de 2013.
Submergeix-te en un recorregut pels carrers de Sitges des de la perspectiva de la Malvasia de Sitges i la rica història de la vinya i el vi en aquest pintoresc poble mariner. Descobreix els punts essencials de la cultura vitivinícola de Sitges i explora la vinya urbana al cor del centre turístic.
La ruta conclourà al Corral de la Vila, un edifici del segle XVIII que alberga el CIM i és únic en l’arquitectura popular del nostre territori. Allà, gaudirem d’una deliciosa degustació de vi de malvasia del Celler de l’Hospital.
Inclou:
- Visita guiada
- Degustació de vi o most de malvasia de Sitges (dolça, anyada 2013)
- Entrada al Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges
Entrada: 12 € – inscripció prèvia. Aforament limitat a 20 persones.
04 de novembre 2024
12:30 – 14:00h El Mite de la Malvasia
Lloc: CIM – Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges
Descripció: Càpsula formativa per a professionals del sector, dirigida per experts en Malvasia de Sitges.
Encara queden molts tòpics a desxifrar al voltant de la Malvasia de Sitges, una varietal de raïm que porta molts segles arrelada a Catalunya i que esdevé una de les primeres marques de vi de nivell internacional. Aquesta càpsula formativa, de la mà d’Enric Bartra, investigador de l’INCAVI, i de la directora i historiadora del CIM, Alba Gràcia, busca teixir els punts clau de l’storytelling del cosmos de la Malvasia de Sitges, eines clau per a tots aquells prescriptors professionals que l’han de divulgar.
Entrada: Gratuïta – inscripció prèvia. Aforament limitat a 40 persones
04 de novembre 2024
16:00 – 20:00h IV Fira Professional de Vins de Malvasia de Sitges
Lloc: CIM – Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges
Descripció: Fira dedicada a professionals, amb més de 50 vins de Malvasia monovarietals de diferents productors.
Enfocada al públic professional, la quarta edició d’aquesta fira és un espai perfecte per degustar diferents estils de malvasies, conèixer les noves tendències del sector, fer networking i, sobretot, gaudir d’aquesta varietat de raïm.
Una fira única i especialitzada en una sola varietat de raïm, amb una trentena de cellers que presenten més de 50 monovarietals de Malvasia de Sitges.
Com a valor afegit, aquesta edició compta amb un espai corner de presentacions de novetats, on productors de Malvasia de Sitges podran presentar els seus nous projectes, vins de malvasia i notícies als professionals del sector.
Vols saber quins cellers hi seran presents? Consulta la llista de cellers amb les últimes confirmacions i el programa de presentacions de les novetats de Malvasia de Sitges.
Entrada: Amb invitació – inscripció prèvia. Aforament limitat a 200 persones.
05 de novembre 2024
16:30 – 19:30h Jornada de Portes Obertes al CIM
Lloc: CIM – Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges
Descripció: Jornades de portes obertes per a famílies amb activitats interactives sobre la cultura del vi i la Malvasia.
Entrada: Gratuïta amb butlletí de la gimcana.
07 de novembre 2024
19:30 – 21:00h Tast de Malvasies DO Penedès
Lloc: Espai Tastavins BCN
Descripció: Tast de 5 vins de Malvasia de la DO Penedès, explorant les diferents vinificacions d’aquesta varietat.
La Malvasia de Sitges és una de les varietals de raïm emblemàtiques de tot el Penedès i és molt més que un vi dolç. Avui dia continua sent una opció amb molt de caràcter per molts cellers consolidats d’aquesta DO catalana. En aquest tast, els protagonistes seran totes les vinificacions possibles de Malvasia de Sitges de la DO Penedès. L’activitat estarà conduïda pel sommelier Ramon Antich.
Tastarem cinc malvasies de la DO Penedès.
Entrada: 15 € – inscripció prèvia. Aforament limitat a 20 persones.
08 de novembre 2024
17:30 – 20:00h El Gran Dilema dels Noms de la Malvasia. Taula rodona i tast de vins.
Lloc: Biblioteca Santiago Rusiñol (Sitges)
Descripció: Tot és malvasia, però no tots els vins de malvasia són de la Malvasia aromàtica. Espai de reflexió i coneixement al voltant dels límits entre la família de la Malvasia Aromàtica, les seves sinonímies i aquelles varietats de raïm que només hi comparteixen el nom. Moderat per Alba Gràcia, directora del CIM.
Introducció a càrrec de Carme Domingo, investigadora de l’INCAVI. Josep María Claret, co-president DO Pla de Bages i viticultor del celler Collbaix // Malvasia manresana María Estruch, de la família Estruch // Malvasia roja de l’Estruch Jordi Raventós, viticultor Clos dels Guarans // Malvasia de Sitges roja Albert de Sangenís, enòleg del Celler de l’Hospital // Malvasia de Sitges
Tastarem 6 malvasies diferents presents a Catalunya i a l’Estat Espanyol.
Entrada: 12 € – inscripció prèvia. Aforament limitat a 30 persones.
09 – 10 de novembre 2024
11:00 – 21:00h La Gran Mostra de Vins a la Malvaseria
Diumenge 10 de novembre 11:00-15:00h
Lloc: CIM – Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges
Descripció: Fira popular de vins de Malvasia, amb més de 50 varietats de tot el món.
Per tercer any consecutiu, La Malvaseria, el bar de vins del CIM especialitzat en malvasies, s’omple de vins de malvasia de totes les parts de Catalunya i del món, i de totes les vinificacions i estils de vi possibles: brisats, de mínima intervenció, ancestrals, mètode tradicional, amb diverses criances i, com a estrella, l’emblemàtic vi dolç.
Un esdeveniment que ens brinda l’oportunitat de viatjar amb els sentits a racons impensables de la mà dels aromes més versàtils d’aquesta varietat. Més de cinquanta malvasies monovarietals ompliran les nostres copes, tot això en l’empaquetatge i bressol cultural del Centre d’Interpretació de la Malvasia.
Entrada: 15 € (inclou 3 degustacions i visita al CIM). Inscripció prèvia o a taquilla.
10 de novembre 2024
17:00h (1er torn) – 20:00h (2n torn) “La Malvasia de Sitges” – Comèdia en Vers
Lloc: Capella modernista del Celler de l’Hospital (Sitges)
Descripció: Lectura teatralitzada de l’obra costumbrista de Francesc de Sales Vidal, ambientada al Sitges del segle XIX.
Acte organitzat amb la col·laboració de la Biblioteca Roig i Raventós dins de la programació de Biblioteques amb DO.
La cloenda d’enguany adopta el gènere literari de l’obra teatral. I és que el sainet titulat “La Malvasia de Sitges”, escrit per Francesc de Sales Vidal i Torrents l’any 1899, i adaptat per a lectura teatralitzada per Ignasi d’Artés i Magrinyà, és la proposta del grup Gent de Teatre de Sitges per a aquesta cloenda de l’edició d’enguany.
Una comèdia costumbrista que descriu a la perfecció, i amb escenes de lo més versemblants, el Sitges de finals del XIX, que començava a experimentar la decadència del sector vitivinícola i començava a transformar el seu motor econòmic principal.
Entrada: Gratuïta – inscripció prèvia a b.sitges.jrr@diba.cat // 93 894 8486. Aforament limitat a 100 persones.
16 de novembre 2024
21:00 – 23:00h Ruta DO Penedès a Sitges – Menú Degustació amb Malvasia
Lloc: Restaurant Picnic (Sitges)
Descripció: Sopar-maridatge amb vins de la DO Penedès i gastronomia marinera de Sitges.
Entrada: 55 € – inscripció prèvia al Restaurant Picnic. +34 93 811 00 40
Vins del maridatge:
- Blanc Subur 2022 – Celler de l’Hospital (Sitges) – vi jove
- Viver d’Espiells 2022 – Juvé i Camps (Espiells) – vi jove
- Malvasia de Sitges 2021 – Jané Ventura (El Vendrell) – vi amb criança
- Microvinificació 2022 – Augustus Forum (El Vendrell) – vi jove
Del 29 d’octubre al 16 de novembre 2024
Propostes enogastronòmiques: de Monembàsia a la copa i al plat
Degustacions, tastos i maridatges amb vins de Malvasia de Sitges
Diferents restaurants, bars i altres establiments de Sitges
Propostes organitzades amb la col·laboració del Gremi d’Hostaleria de Sitges i amb Fetén Wines.
Una àmplia oferta de vins de Malvasia de Sitges espera ser la tria d’aquells comensals més atrevits i amants dels vins km0. Degustacions, tastos i maridatges per a tots els gustos que ofereixen els establiments del Gremi d’Hostaleria de Sitges per celebrar aquesta desena edició. Una proposta variada per fer aquesta descoberta sibarita envoltada de gastronomia sitgetana.
Establiments participants:
- Cal Pinxo
- Hotel Sabatic – Pasatempo
- La Nansa
- Hibou
- Hotel Sunway – Acqua Marenostrum
- Hotel Estela
- Pic Nic
- Merci
- El Vivero
- Sofia by Picnic
- La Fragata
- La Salseta
- CIM – La Malvaseria
Fotografia: VisitSitges