Consum sanciona amb 179 milions d'euros cinc aerolínies de baix cost per pràctiques abusives

El ministre de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, Pablo Bustinduy, ha signat sancions contra Ryanair, Vueling, Easyjet, Norwegian i Volotea per pràctiques abusives com cobrar suplements per l’equipatge de mà o per reservar seients contigus per acompanyar persones dependents.

El ministre ha imposat sancions per un import total proper als 179 milions d'euros (178.933.631,99 euros) a aquestes cinc aerolínies per pràctiques qualificades d'abusives. Les sancions són les següents:

  • Ryanair: 107.775.777 euros
  • Vueling: 39.264.412 euros
  • Easyjet: 29.094.441 euros
  • Norwegian: 1.610.001 euros
  • Volotea: 1.189.000,99 euros

Mitjançant una ordre signada, Pablo Bustinduy ha confirmat les sancions proposades per la Secretaria General de Consum i Joc, desestimant els recursos d’alçada presentats per aquestes companyies. Així es posa fi a la investigació iniciada per la Direcció General de Consum el 2023 sobre unes pràctiques considerades infraccions "molt greus" segons l'article 47 del text refós de la Llei General per a la Defensa dels Consumidors i Usuaris, aprovat pel Reial decret Legislatiu 1/2007, de 16 de novembre (TRLGDCU).

Es tracta de la primera vegada que l'Administració General de l'Estat dona fermesa a sancions qualificades com a molt greus en l'àmbit del consum, des que aquest ministeri va adquirir competència sancionadora el juny de 2022.

Les sancions inclouen, a més, la prohibició expressa de continuar amb les pràctiques sancionades, que són les següents:

  1. Exigir el pagament d’un suplement pel transport d’equipatge de mà a la cabina (article 47.1 TRLGDCU, lletra j).
  2. Exigir el pagament d’un sobrecost sobre el preu del bitllet per la reserva de seients contigus en el cas de menors i persones dependents i els seus acompanyants (article 47.1 TRLGDCU, lletra j).
  3. No permetre el pagament en efectiu als aeroports espanyols (article 47.1 TRLGDCU, lletra ñ).
  4. Imposar una taxa desproporcionada i abusiva als passatgers per la impressió de la targeta d’embarcament (article 47.1 TRLGDCU, lletra j).
  5. Omissió enganyosa d’informació i falta de claredat en els preus publicats tant a les seves pròpies webs com en les de tercers, dificultant la comparabilitat de les ofertes i la presa de decisions per part de les persones consumidores (article 47.1 TRLGDCU, lletra m).

A més, en el cas de Ryanair, també es sanciona una pràctica que consisteix a cobrar una quantitat desproporcionada als usuaris per imprimir el bitllet a la terminal quan no el tenen disponible.

Per garantir la proporcionalitat i efectivitat de les sancions imposades, així com el seu efecte dissuasiu, el càlcul de les sancions s’ha realitzat segons el criteri del benefici il·lícit obtingut, és a dir, calculant la multa en base als beneficis obtinguts per les companyies per les pràctiques infractores. Segons el règim sancionador de Consum, per a infraccions qualificades com a molt greus, les sancions poden arribar a ser entre sis i vuit vegades el benefici il·lícit obtingut quan aquest superi les quantitats establertes (entre 100.001 i 1.000.000 d’euros).

Aquesta ordre, signada pel ministre Bustinduy, posa fi a la via administrativa. Ara, les aerolínies poden interposar un recurs contenciós administratiu davant la Sala del Contenciós Administratiu de l’Audiència Nacional en un termini de dos mesos. Si transcorregut aquest període no presenten cap recurs, l’ordre serà efectiva.