A Sabadell, aprenents de cuina celebren un concurs d'aprofitament d'aliments

Alumnat de l’Escola de Restauració del Vapor Llonch elaboren plats amb el mínim residu possible en el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residu

La XVI Setmana Europea de la Prevenció de Residus es celebra del 16 al 24 de novembre a 33 regions europees amb  més de 12.000 activitats  part de les quals centrades en la lluita contra el malbaratament alimentari. De la mà de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) s’ha celebrat aquesta setmana a Sabadell un concurs entre l’alumnat d’auxiliar de Serveis de Restauració i Cuina del Programa de Formació i Inserció (PFI) de l’Escola de Restauració del Vapor Llonch. El repte ha estat fer la millor recepta amb el mínim residu possible utilitzant aliments recollits, en aquest cas, per alumnat del PFI de l’Institut Ribot i Serra coordinats per la iniciativa sabadellenca SúperCoopera.

L’Agència de Residus de Catalunya impulsa aquesta proposta per sensibilitzar sobre la necessitat d’aprofitar els aliments i inspirar futurs professionals de la gastronomia en la creació d’una cuina respectuosa amb el medi ambient. El concurs celebrat a Sabadell ha comptat amb la participació del regidor de Desenvolupament Econòmic, Antonio Rodríguez, el regidor d’educació, Manuel Robles, el cap del Departament de Prevenció i Eficiència dels Recursos de l'Agència de Residus de Catalunya, Alfred Vara i de Súpercoopera, Feliu Madaula, a més de personal de la pròpia Escola de Restauració del Vapor Llonch.

A més, el xef Jordi Herrera, reconegut amb una estrella Michelin, del restaurant de la Fundació Mescladís de Barcelona, també ha completat l’avaluació de les creacions i ha valorat les habilitats de l’alumnat i la seva creativitat amb els ingredients recuperats. Per participar en l’activitat  l’alumnat guanyador del concurs ha rebut com a premi una masterclass sobre cuina a les instal·lacions de Mescladís juntament amb altre alumnat guanyador dels concursos celebrats en altres centres .

De fet, aquesta activitat amb títol ”Enrenou d’Aliments" s’ha estat celebrant durant la setmana en altres punts de Catalunya, i serveix com a eix central per sensibilitzar diversos públics. En concret, l’acció ha comptat amb la participació de 12 escoles d’hostaleria i restauració de 9 municipis catalans i cadascuna ha plantejat un concurs de cuina amb ingredients locals recuperats en col·laboració amb entitats, comerços i escoles de cada localitat.

Recollida d’aliments

En el cas de Sabadell, l’espigolada coordinada per SúperCoopera, a càrrec per l’alumnat de l’Institut Ribot i Serra ha consistit en recollir aliments en diferents establiments com comerços i forns de pa de la ciutat. Principalment, els aliments recollits han estat fruita, verdura i pa i aquests han estat els aliments amb que l’alumnat del PFI  ha cuinat els plats de ració única que ha tastat i valorat el jurat. De forma prèvia l’alumnat participant també ha realitzat un mapeig i  ha dut a terme una ruta informativa per sensibilitzar els establiments.