El menú del dia se situa en 14 € de mitjana a Espanya
Hostaleria d’Espanya, en col·laboració amb Edenred, ha elaborat una enquesta sobre l’evolució del preu del menú del dia durant el 2024, en la qual es conclou que el preu mitjà del menú del dia aquest any és de 14 €.
Respecte al 2016, primera data en què es va realitzar l’enquesta, el menú del dia ha experimentat un increment del 19,5%, passant d’11,7 € als 14 € del 2024. Aquesta pujada acumulada se situa per sota de l’IPC general (23,4%) i especialment del dels aliments i begudes (39,2%), amb el cas destacat de l’oli d’oliva, que ha experimentat un augment del 107,5% en aquest període.
L’increment del menú respecte al 2023 és del 6,1% (situant-se en 13,20 € l’any passat), una pujada superior a l’IPC general (1,5%). Segons una enquesta recent realitzada per Sigma Dos per a Hostaleria d’Espanya sobre la percepció del sector per part dels empresaris, el 42,3% d’aquests han experimentat en l’últim any una pèrdua de rendibilitat, causada principalment per l’augment dels costos salarials (31,8%), el preu dels aliments (24,7%) i els subministraments (10,6%).
Concretament, fins al setembre, els costos laborals han augmentat un 12,4%, l’electricitat un 10,9%, mentre que els aliments i begudes han experimentat una contenció, situant-se en el 0,4%. Tanmateix, alguns aliments com l’oli d’oliva, tot i haver frenat el seu creixement, han seguit registrant un increment de doble dígit interanual i, al setembre, encara suposaven un augment del 10,3%.
El 32,5% dels restaurants enquestats declara no haver pujat el preu del menú del dia aquest any, mentre que un 31,2% afirma que l’ha incrementat menys d’un 5%. Un 23,7% ha aplicat una pujada d’entre un 6% i un 10%, i l’augment més alt, d’entre un 11% i un 20%, ha estat aplicat pel 12,5% dels entrevistats.
Pel que fa a les principals ciutats, el preu mitjà del menú del dia se situa en 14,1 €. Les ciutats amb el preu mitjà més alt són Bilbao (15,50 €), superant Barcelona, que l’any passat liderava el rànquing amb el seu menú a 15,10 €, preu que es manté el 2024, i Madrid (14,80 €). Les ciutats amb el preu mitjà més baix són Las Palmas (13 €), València (13 €) i Sevilla (13,30 €), en línia amb l’any passat.
Tot i l’augment de preu a causa de l’increment dels costos, el menú del dia continua sent una opció clau per al benestar dels equips. Ofereix alternatives equilibrades i de qualitat, evitant la temptació de recórrer a opcions ràpides i poc saludables. A més, la seva integració als restaurants promou una gestió responsable, optimitzant l’ús d’ingredients de temporada i reduint el malbaratament alimentari, fet que el converteix en un aliat fonamental per fomentar la sostenibilitat i la salut en l’entorn laboral.