Balanç del 2024: creixement, sostenibilitat i reptes per al sector turístic català

La FIHRT ha fet públic el balanç del 2024, destacant un any de consolidació, avenços significatius en sostenibilitat i digitalització, i la superació de diversos reptes estructurals.

Amb la participació de 30 associacions i gremis, la federació ha reforçat el seu paper com a representant de les pimes i autònoms del sector turístic català en el territori, que ha aportat el 12,5% del PIB de Catalunya i ha estat una peça clau per al creixement econòmic de l’any.

El president de la FIHRT, Domingo Morilla Ribelles, ha subratllat la importància dels eixos de benestar, sostenibilitat i digitalització en el creixement del sector.Segons dades de Turespaña, el 2024 s’ha tancat amb una taxa d’ocupació un 4,7% superior a la del 2023, i un 82% dels treballadors compten amb contractes indefinits, fet que consolida l’estabilitat del mercat laboral turístic.

Reptes i oportunitats

Malgrat els bons resultats, la FIHRT ha identificat desafiaments importants, com la manca de personal qualificat, que afecta especialment el sector de la restauració. Prop del 40% dels establiments a Catalunya declaren dificultats per trobar treballadors en llocs clau com cuiners i cambrers. Aquesta situació limita la capacitat d’expansió i innovació de les empreses.

A més, la proposta de reducció de la jornada laboral a 37,5 hores sense reducció salarial ha generat preocupació en el sector, ja que podria incrementar els costos laborals, agreujar l’escassetat de mà d’obra i posar en risc la qualitat dels serveis. La FIHRT defensa que qualsevol reforma laboral ha de tenir en compte les particularitats del sector i estar consensuada amb les empreses afectades.

Èxits en sostenibilitat i col·laboracions

El 2024 també ha estat marcat per iniciatives destacades en sostenibilitat i formació. La col·laboració amb l’Escola d’Enoturisme de Catalunya ha permès oferir formació especialitzada en enoturisme, màrquèting, informació turística i gastronomia, reforçant l’atractiu del sector i posicionant Catalunya com a referent mundial.

A més, la distribució de 19.000 envasos biodegradables elaborats amb Oryzite entre els establiments associats, en col·laboració amb la Cambra Arrossera del Montsià, ha exemplificat el compromís amb la reducció de l’impacte mediambiental.

La formació en la Prevenció del Malbarament Alimentari ha estat un altre dels eixos de la FIHRT en quant a formació entre els seus associats. Per primer cop, la FIHRT ha promogut els àpats de reaporfitament del Gastrorecup, i per primer cop s'ha arribat als cinquanta establiments participants.

Tantmateix, la FIHRT ha renovat per tercer any consecutiu el seu Compromís Biosphere, a l'igual que ho han fet, però per quart any, l'AEHT Osona-Moianès-Lluçanès, el Gremi d'Hostaleria de Sitges, el Gremi d'Hostaleria de Vilanova i el Gremi Comarcal d'Hostaleria i Turisme de l'Alt Penedès. Enguany el Gremi d'Hostaleria de Castelldefels s'ha estrenat.

Cal destacar també que la FIHRT i el Gremi Comarcal d'Hostaleria i Turisme de l'Alt Penedès, han esdevingut Punt d'Informació Turística-PIT de l'Alt Penedès, com també ho és del Baix Llobregat, el Gremi d'Hostaleria del Baix Llobregat Centre-Nord.

Solidaritat i resiliència

El balanç del 2024 també inclou accions solidàries destacades, com el suport a les víctimes de la DANA a la Comunitat Valenciana.

Els establiments associats han mobilitzat recursos per oferir ajuda directa en forma d’àpats, recollida d’aliments i materials essencials. Aquesta resposta reafirma el compromís social del sector, que, a més de ser un motor econòmic, és un pilar de suport a la comunitat.

Perspectives per al 2025

La FIHRT continuarà treballant en la representació dels interessos de les pimes i lluitarà per la seva participació en la negociació del Conveni Col·lectiu d’Hostaleria.

Amb l’objectiu de consolidar la sostenibilitat i la competitivitat del sector, la Federació aposta per un diàleg constant amb les administracions i una aposta decidida per la innovació i la formació. El tarannà de la nova Direcció General de Turisme n'és un clar exemple.

El 2025 s’encara com un any clau per avançar cap a un model turístic de qualitat i equilibrat.

Descarregat el nostre Balanç del 2024