La 37a Copa Amèrica de vela començarà a Vilanova i la Geltrú el mes de setembre amb la primera regata preliminar

L'alcaldessa destaca la gran oportunitat de projecció internacional per la ciutat

Vilanova i la Geltrú acollirà el mes de setembre d'enguany una prova preliminar de la Copa Amèrica de Vela. Aquesta regata suposarà el tret de sortida del cicle de la 37a America's Cup amb tots els equips participants. Aquesta prova tindrà una durada de quatre dies: tres de competició i una jornada d'entrenaments. La previsió és rebre 20.000 visitants al dia, a més de l'organització i els equips que mouran un miler de persones.

L'alcaldessa de VNG, Olga Arnau, ha destacat que "ser una de les ciutats vinculades a la Copa Amèrica és una oportunitat per Vilanova i la Geltrú per la projecció internacional que té aquest esdeveniment". En la presentació de la prova aquest matí, Arnau ha remarcat que la regata serà "una manera espectacular de posar en valor la nostra tradició marinera i nàutica, i sobretot, perquè serà un gran moment de dinamització de la nostra ciutat, la comarca i la vegueria".

Aurora Catà, vicepresidenta de l'America's Cup Event Barcelona, ha explicat que "Vilanova i la Geltrú ha estat escollida perquè complia tots els criteris tècnics que necessitem, instal·lacions i infraestructura". Catà ha posat en relleu que la ciutat té "instal·lacions de primer nivell, tradició marinera i valors alineats amb els que la copa Amèrica està impulsant: diversitat, inclusió i obertura".

L'America's Cup és el trofeu esportiu més antic del planeta. La seva primera edició es remunta al 1851. En la pròxima edició, l'any 2024, la prova es disputarà al camp de regates del front marítim de Barcelona entre els mesos d'agost i octubre. La designació de VNG com a seu d'una preliminar evidencia el compromís de l'America's Cup no només amb Barcelona, sinó també amb tot el territori. En aquest sentit, s'ha expressat l'alcaldessa, que creu que "quan hi ha un esdeveniment de grans dimensions a Vilanova i la Geltrú, tota la ciutat s'hi aboca sempre". Per Olga Arnau "és un gran repte, però amb l'experiència viscuda estic convençuda que Vilanova i la Geltrú complirà les expectatives. Tenim molt bon record de quan vam ser una de les seus dels Jocs Special Olympics del 92, aquest serà segurament l'esdeveniment de més envergadura que acull la nostra ciutat des dels Special Olympics".

Albert Castellanos, secretari d'Empresa i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya, ha agraït a l'organització la confiança en Catalunya i ha remarcat que "aquesta gran oportunitat posa de manifest les magnífiques instal·lacions portuàries que compta el país". Castellanos també ha fet esment de l'aposta de l'America's Cup per ser un "model sostenible, ser referent de la sostenibilitat als mars".

Per Daniel Puig president del Comitè Executiu de la Fundació Barcelona Capital Nàutica, "la preregata és un exemple de la bona coordinació entre les institucions que conformen la fundació, amb l'objectiu portar la nàutica arreu del territori". Eduard Torres, president del Consorci de Turisme de Barcelona, també s'ha expressat en la mateixa direcció, "aprofitem la palanca de Barcelona per portar l'esdeveniment al territori, fem jugar bé el paper de la capital com a porta d'entrada de turisme al país".

L'alcaldessa de VNG ha valorat les "aliances imprescindibles" que han fet possible acollir la prova, "com són el Club Nàutic de Vilanova, Pendennis Vilanova Grand Marina, la Daurada i el Port de Vilanova i la Geltrú". Arnau, a més, ha afirmat que "a partir d'avui mateix començarem a buscar altres complicitats, en els sectors econòmics, associatiu, acadèmic, cultural i en la ciutadania en general. Comptarem amb tothom".

Més enllà dels amants de la nàutica, l'America's Cup vol obrir i apropar el món de la vela i la mar al públic en general. La regata a Vilanova i la Geltrú serà l'oportunitat per veure en acció per primera vegada l'embarcació defensora del títol, l'Emirates Team New Zealand, i a les cinc desafiants.

En l'àmbit tècnic destaca en la 37a edició l'estrena en competició dels nous AC40, monobucs amb foils (hidroales) que poden arribar a velocitats de 50 nusos.

La Copa Amèrica de vela és el tercer esdeveniment esportiu en audiència a escala global, amb gairebé 1.000 milions d'espectadors, només per darrere dels Jocs Olímpics d'estiu i dels Mundials de futbol.