Una quarantena d'empreses del sector turístic del Vallès Oriental, reconegudes per la seva gestió sostenible

Un total de 44 empreses i serveis turístics del Vallès Oriental (4 noves i 40 la renoven) van rebre, ahir, la Certificació Biosphere Sustainable Certified, impulsada per la Diputació de Barcelona i la Cambra de Comerç per reconèixer les bones pràctiques en gestió sostenible de les empreses turístiques i serveis, en un acte celebrat a Parets del Vallès. Durant l’acte, també es va lliurar la certificació com a Punts d’Informació Turística a 35 empreses i serveis turístics de la comarca, que passen a complementar l’oferta de les oficines de turisme per tal d’informar i assessorar el visitant durant la seva estada. La diputada de Turisme de la Diputació de Barcelona, Abigail Garrido, va participar a l'acte de lliurament. 

Les empreses i serveis turístics que van rebre la certificació s’han adherit al programa Compromís per a la Sostenibilitat Turística Destinació Barcelona Biosphere, impulsat per la Diputació de Barcelona amb el suport de l’Institut de Turisme Responsable (ITR) i la Cambra de Comerç de Barcelona per garantir la qualitat i sostenibilitat dels serveis turístics basant-se en els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides. L’objectiu final és estendre la cultura de la sostenibilitat turística a les empreses, serveis turístics i destinacions de les comarques de Barcelona.

La nova Biosphere Sustainable Certified, que substitueix el distintiu Biosphere Commited Entity, permet millorar el posicionament de l’empresa o servei en relació al turisme sostenible i li dona més visibilitat a escala nacional i internacional. La certificació, que enguany rebran prop de 600 empreses i serveis turístics de les comarques de Barcelona, està oberta a totes aquelles empreses privades i ens públics que vulguin millorar la seva gestió interna i la seva imatge social comprometent-se amb la sostenibilitat.

Una trentena de Punts d’Informació Turística

En el transcurs de l’acte, que va reunir al sector turístic de la comarca del Vallès Oriental, també es va lliurar la certificació de Punts d’Informació Turística a 35 empreses i serveis turístics de la comarca. Els Punts d’Informació Turística (PIT) són una iniciativa de la Diputació de Barcelona amb l’objectiu de complementar als Serveis d’Informació, Difusió i Atenció Turística en altres punts.

L’any 2013 la Diputació de Barcelona va començar a implantar el programa Punts d’Informació amb una prova pilot a dues comarques en què més de 30 establiments, equipaments i serveis turístics van ser acreditats com a Punts d’Informació Turística. Des d’aleshores, s’hi han sumat totes les comarques de Barcelona i, actualment, ja són 609 els Punts d’Informació Turística de la província de Barcelona. L’objectiu del projecte és dotar les comarques d’un major nombre de Punts d’Informació Turística (ja siguin entitats públiques o equipaments/serveis turístics privats) que ajudin a complementar el servei d’atenció al visitant i oferir a aquests nous equipaments les eines per informar, orientar i acompanyar el visitant en la seva estada. La iniciativa pretén ser un que s’ofereix en el territori amb la voluntat de crear una xarxa d’informació turística publicoprivada. Així mateix, l’acreditació com a punt d’informació turística permet el reconeixement formal de la tasca d’informar i assessorar que molts dels establiments i serveis turístics ja duen a terme.

El programa s’implanta a través de cicles formatius, que inclouen sessions formatives, sessions de coneixement de territori i un taller destinació de cada una de les comarques, per enfortir tant el coneixement com les relacions entre els participants.