PIMEC considera preocupant l'augment de la inflació subjacent i constata mancances en les mesures adoptades

L’entitat continua reclamant que si bé els increments de salaris són necessaris, s’han de moderar per relacionar-se amb la millora de la productivitat de les empreses, i no només a l’IPC, per evitar efectes de segona ronda

En la present conjuntura econòmica, la patronal considera que l’actual política d’augment del tipus d’interès pot comportar més perjudicis que beneficis

 

Barcelona, 14 de març del 2023. Tenint en compte les dades relatives a l’Índex de Preus al Consum (IPC) publicades avui per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), PIMEC ha alertat sobre l’elevada taxa d’inflació subjacent que, de mantenir-se, pot tenir un fort impacte en el teixit productiu i l’ocupació. Per a la patronal, el principal problema segueix sent l’augment de preus, que inicialment s’havia centrat en els productes energètics. En aquest sentit, l’entitat ha lamentat que les rebaixes de l’IVA en alguns productes gairebé no s’ha notat, i reclama que s’hi inclogui la carn i el peix en el conjunt de productes alimentaris per a fer més efectiva la mesura, tot traslladant la tendència a la baixa dels preus energètics als preus d’altres sectors.  

D’altra banda, PIMEC ha criticat que la única mesura per frenar l’augment de la inflació sigui l’augment de tipus d’interès, mesura que considera que pot comportar més perjudicis que beneficis en l’actual situació econòmica. Per això,  i davant el fet que la inflació subjacent no reverteix les alces dels darrers mesos, la patronal continua recomanant que els increments de salaris, que són necessaris, s’indexin a cistelles d’indicadors relacionats amb la millora de la productivitat de les empreses (la productivitat, els resultats, l’evolució del PIB, els costos, etc.) i no només a l’IPC per contenir els efectes de segona ronda.

Per capgirar aquesta situació, PIMEC ha reclamat que les prioritats polítiques, d’una banda, han de continuar encaminades a contenir la inflació en el seu origen, la formació de preus en els mercats majoristes de l’electricitat, el gas i la resta de combustibles. De l’altre, específicament en els grups amb més tensions inflacionàries. Així mateix, la patronal creu que també cal estendre la bonificació del gasoil professional a totes aquelles mipimes amb vehicles d’ús afectat a l’activitat econòmica.

A partir de l’IPC de febrer, PIMEC ha destacat que:

  • Aquest se situa en el 6,0% una dècima per sobre el de gener (5,9%). Augmenta per segon mes, després  de reduir-se durant 5 mesos. Entre d’altres, aquest augment es produeix perquè els preus de febrer de 2023 creixen més que els de febrer de 2022 (0,9% i 0,8% respecte al mes anterior).
  • Aquest comportament en l’augment de preus, fonamentalment, és conseqüència dels increments en els aliments i begudes no alcohòliques, en begudes alcohòliques i tabac, en l’hoteleria i restauració i en el parament de la llar.
  • La inflació subjacent, que no té en compte els aliments no elaborats ni els productes energètics, puja una dècima i se situa en el 7,6%, el que confirma que els augments dels preus de l’energia i primeres matèries i, el retard en prendre mesures per frenar els seus increments, s’han traslladat a la resta de la cadena productiva.

En relació al mes anterior (intermensual), els preus augmenten nou dècimes a Espanya i un punt a Catalunya i el seu increment en relació a fa un any se situa en el 6,0% en el primer cas i en el 5,6% en el segon cas.

L’augment de preus és conseqüència del comportament dels preus dels aliments i begudes no alcohòliques (16,6%), dels de les begudes alcohòliques i tabac (8,4%), dels de l’hoteleria i restauració en el 7,9% i dels del parament de la llar (7,7%). Per la seva banda, els preus del transport es moderen fins a l’1,9% conseqüència del comportament dels carburants i combustibles (4,4%). En sentit contrari, evolucionen els preus de l’habitatge (-6,2%), a partir de la caiguda dels preus de la calefacció, enllumenat i distribució d’aigua (-14,9%) . Sense la incidència dels productes energètics ni els aliments sense elaborar, la inflació subjacent se situa en el 7,6% a Espanya i en el 7,1% a Catalunya.

Per grups, a Catalunya destaquen els creixements dels preus en termes interanuals, dels aliments i begudes no alcohòliques (+14,5%), de les begudes alcohòliques i tabac (8,1%), del parament de la llar (7,8%) i de l’hoteleria i restauració (7,0%). En sentit contrari, destaca la caiguda en els preus relacionats amb l’habitatge (-4,1%).

Pel que fa a la Unió Monetària, la taxa harmonitzada, en relació al mes anterior,  augmenta una dècima a Espanya (del 5,9% al 6,0%) i es redueix una dècima la UM (del 8,6% al 8,5%). Aquesta evolució redueix el diferencial fins a 2 punts i cinc dècimes i manté, per sisè mes consecutiu, la taxa d’Espanya per sota la de la UM, amb la qual cosa continua la incidència positiva en la competitivitat via preus respecte als països europeus.

Documents descarregables: