Els municipis pesquers de la Costa Central podran accedir als ajuts europeus destinats a promoure l'Economia Blava sostenible a Catalunya

S’ha doblat el pressupost actual d’aquests ajuts amb l’objectiu d’implementar els projectes dels Grups d’Acció Local Pesquers (GALP) a la totalitat del litoral pesquer català.

El pressupost destinat al desenvolupament local participatiu els pròxims 6 anys és de 15,6 milions d’euros.

El director general de Política Marítima i Pesca Sostenible, Sergi Tudela, i el director dels Serveis Territorials del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a Barcelona, Josep Pena, han presentat als municipis de la Costa Central les ajudes del Fons Europeu Marítim i de la Pesca i l’Aqüicultura (FEMPA) destinades a promoure l’Economia Blava sostenible mitjançant el desenvolupament local participatiu de les comunitats pesqueres.

El pressupost destinat al desenvolupament local participatiu els pròxims 6 anys és de 15,6 milions d’euros, el doble del pressupost actual. L’objectiu d’aquest increment és poder implementar els projectes proposats pels territoris pesquers a la totalitat del litoral pesquer català, per a la qual cosa s’ha reservat el 21% del Fons Europeu Marítim de la Pesca i l’Aqüicultura (FEMPA) a aquesta línia d’ajuts.

Els municipis de la Costa Central van presentar una candidatura que ha estat seleccionada pel Departament d’Acció Climàtica i que els permet constituir-se com a Grup d’Acció Local Pesquer, pas imprescindible per poder optar a aquestes ajudes. Els grups d’Acció Local són entitats sorgides per dissenyar i desenvolupar en el territori, de baix a dalt, estratègies per a la gestió dels ajuts europeus, tot permetent centrar les actuacions i els recursos en les prioritats definides pel territori mateix.

L'àmbit territorial del Grup d’Acció Local Pesquer de la Costa Central abasta els municipis pesquers de Vilanova i la Geltrú, Sitges, Badalona i Barcelona, amb una superfície de 200 km2. Les comarques del Garraf i Barcelonès que integren aquest grup són altament poblades, ja que tenen una densitat de 7.357 habitants per km2.

Actualment, s’identifiquen 29.548 llocs de treball dels sectors de l’Economia Blava a la zona. Estan adherides al GALP les 4 confraries de pescadors de la zona, amb una flota pesquera de 100 embarcacions que generen unes captures de 4.457 tones anuals amb una recaptació en primera venda de 17 milions d’euros.

A banda de la candidatura de la Catalunya central, que enguany s’ha constituït per primer cop, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, en el marc del Fons Europeu Marítim i de la Pesca i l’Aqüicultura (FEMPA), ha seleccionat 4 candidatures més de Grups d’Acció Local Pesquers (GALP) que abasten la totalitat dels municipis pesquers de Catalunya.

Per poder optar als ajuts, les candidatures seleccionades hauran de presentar una Estratègia de desenvolupament abans del 31 de juliol de 2023. Les candidatures es podran acollir a un ajut preparatori per a la dinamització del procés participatiu i la redacció dels projectes. En el cas del grup de la Costa Central, rebran 12.618 euros per a la redacció del projecte. Aquests projectes hauran de reflectir la vinculació amb l’Estratègia marítima de Catalunya.

Per a la selecció de les candidatures i l’aprovació de les estratègies, es té en compte la zona d’aplicació de les activitats i també altres criteris territorials (municipis, superfície d’aplicació de la proposta), sectorials (activitat pesquera, aqüícola, Economia Blava), socials (densitat de població, atur i renda familiar) i ambientals (superfície de zones PEIN al territori), i es prioritza la presència de dones de la mar en el territori dels projectes proposats.

També es valora si les activitats presentades contribueixen als objectius estratègics del Fons Europeu Marítim i de la Pesca i l’Aqüicultura i a implementar l’estratègia De la granja a taula, a desenvolupar l’Economia Blava, a mitigar el canvi climàtic i a fomentar el patrimoni cultural, social i ambiental, i si preveuen actuacions de cooperació.

Es valorarà així mateix la capacitat dels Grups d’Acció Local Pesquers candidats i la implicació dels actors locals. Amb l’objectiu de garantir l’impacte sobre les comunitats pesqueres, aquests grups hauran de ser liderats pel sector pesquer.