El Fòrum Gastronòmic de Girona acull la presentació d'una Guia amb recursos contra el Malbaratament Alimentari

La FIHRT participa en la Taula Rodona que serveix de presentació, com a membre del Consell Consultor

Entre una infinitat d'activitats i demostraciones gastronòmiques, el Fòrum Gastronòmic Girona va acollir, el passat 21 de març, la presentació de la ‘Guia per a la prevenció i reducció del Malbaratament alimentari en el sector de la restauració i cuines centrals’; un treball elaborat en el marc del Pla de Prevenció del Desaprofitament Alimentari de la Generalitat de Catalunya.

Dimarts passat es va clausurar la novena edició de Fòrum Gastronòmic Girona, amb un molt bon acolliment de la nova fórmula que ha separat les activitats dirigides al públic final, de les dirigides específicament al sector professional. Donat l'èxit obtingut, el nou format amb ‘Fòrum Ciutat’ i el ‘Fòrum Gastronòmic’ es repetirà en la pròxima edició del certamen.

La primera part de l'esdeveniment es va celebrar durant el cap de setmana en la Plaça Catalunya de la ciutat. Milers de persones van visitar la mostra gratuïta a l'aire lliure, l'anomenat ‘Fòrum Ciutat’, amb un nivell molt alt de satisfacció entre els expositors, i amb molta afluència a les sessions demostratives. Entre els dies 21 i 21 es va celebrar el ‘*Fòrum *Gastronòmic’ pròpiament, que va convocar a multitud de professionals a l'auditori del Palau de Congressos de Girona, amb una clara mirada internacional i amb la participació de destacats xefs de França, Alemanya i itàlia.

La zona destinada als expositors professionals va comptar amb la presència de més de 130 empreses del sector i una intensa programació amb ponències, tastos, monogràfics, demostracions, concursos i diàlegs entre professionals, en un saló temàtic que es consolida com un reclam per a figures d'àmbit internacional, referents tant de la cuina com de la sala.

Guia per a la reducció del desaprofitament alimentari en restauració i cuines centrals

D'entre totes les activitats destaquem la jornada celebrada el dimarts 21 de març, sota el títol ‘Prevenció del desaprofitament alimentari en restauració i cuines centrals’, organitzada pel *Departament d'*Acció *Climàtica, *Alimentació i Agenda Rural, de la Generalitat de Catalunya.

La sessió es va centrar en la presentació de la ‘*Guia *per a la *prevenció i *reducció del *malbaratament *alimentari en el sector de la *restauració comercial i *cuines *centrals’, elaborada en el marc del Pla de Prevenció del Desaprofitament Alimentari de la Generalitat. Després d'un acte de benvinguda es *ceelbró una taula rodona en la qual van participar: *Lluis Riera (*Saia), Josep *Marlet (*Serhs *Food), Víctor *Quintilià (‘*Restaurant *Lluerna’ i ‘Bar *Verat’) i Daniel Brasé (Federació Intercomarcal d'Hostaleria, Restauració i Turisme –*FIHRT–). La taula va ser moderada per la periodista de Catalunya Ràdio, Paula *Molés.

L'objectiu d'aquesta guia és ajudar a les empreses del sector de la *restauracióny cuines centrals a reduir el desaprofitament alimentari i, en conseqüència, minimitzar l'impacte ambiental i econòmic associat. La guia proporciona informació pràctica i consells sobre com dissenyar un Pla de Prevenció del Desaprofitament, com gestionar millor l'estoc d'aliments, com optimitzar la preparació i la cocció dels aliments o com gestionar els residus alimentaris de manera eficient. Inclou també un glossari, taules de volums *proximados d'aliments respecte a producte servit, mètodes per a quantificar el desaprofitament, reflexions sobre els punts crítics on es genera major balafiament i fins i tot exemples de menús complets i receptes d'aprofitament. Finalment inclou dos casos pràctics, un d'un restaurant i un d'una cuina central.

En definitiva, una eina professional dirigida tant a grans empreses com a petits establiments de restauració que desitgin reduir el seu impacte mitjançant la prevenció del balafiament alimentari.

Descàrrega de la Guia per a la prevenció i reducció del malbaratament alimentari en el sector de la restauració comercial i cuines centrals’.