La Comissió Europea aprovarà un paquet d'ajuts per a pimes impulsat per PIMEC

El text preveu mesures reclamades per PIMEC i SME United com un reglament per pagar factures en 30 dies, millores en l’accés de les pimes a la compra pública i terminis d’aplicació més llargs per a les empreses de menor dimensió en totes les normatives.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, anunciarà la setmana vinent durant el discurs de la Unió Europea l’SME Relief Package, un paquet d’alleujament per a pimes, en el qual PIMEC ha tingut un paper determinant, i que contempla les següents mesures:

  • Termini màxim de pagament de 30 dies en les transaccions entre empreses. Es preveu aprovar un Reglament, que substituirà l’actual Directiva Europea de Morositat i, per tant, tindrà un caràcter immediat i directament aplicable a cada legislació nacional. La principal mesura consisteix en què les empreses hagin de pagar en un màxim de 30 dies, en comptes de 60, tal com estava contemplat fins ara en l’actual Directiva. En el cas que les empreses no compleixin amb aquest termini, es generaran interessos de demora i compensacions de manera automàtica.
  • Millora de l’accés de les pimes al finançament. S’incrementaran les dotacions per al programa InvestEU i per a l’European Innovation Council (EIC).
  • Millora de l’accés de les pimes a la compra pública. Es crearan condicions especials per facilitar que les empreses de menor dimensió puguin tenir un millor accés a la compra pública amb la simplificació dels petits contractes i amb terminis ràpids de pagament. 
  • Revisió de les obligacions d’informació i declaració a les pimes. La Comissió Europea pretén rebaixar les obligacions de les pimes a l’hora de declarar i informar. En aquest sentit, es preveu revisar la Directiva sobre Comptabilitat per apujar els llindars d’auditoria i rebaixar la freqüència dels informes al programa InvestEU. Així mateix, es potenciarà la declaració en línia.
  • Garantir el principi de “pensar primer en petit”. La Comissió Europea vol incloure mecanismes automàtics per a garantir aquest principi en totes les regulacions, amb terminis d’aplicació més llargs per a les pimes en tota nova regulació.
  • Suport a les pimes en tot el seu cicle de vida. La Comissió pretén millorar les condicions per a les pimes en tota la seva trajectòria. En altres mesures, es preveu facilitar la creació d’empreses en només 3 dies, millorar les condicions fiscals per al traspàs d’empreses o simplificar i abaratir els processo d’insolvència de les empreses de menor dimensió. 

Aquestes mesures suposen una fita històrica per a les pimes i responen a la tasca que PIMEC ha fet en els darrers anys, a través de la patronal europea de pimes SME United. La compareixença del president de PIMEC, Antoni Cañete, a la Comissió de Reconstrucció del Congrés dels Diputats durant la pandèmia, la tasca d’impuls i millora de la Llei Crea i Crece, i la interacció amb els comissaris europeus i els seus equips ha permès que aquestes reclamacions històriques de les pimes esdevinguin una realitat.