Premis a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA): el termini per presentar candidatures finalitza aquest 20 de setembre.

El DACC ha publicat en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya la XXII edició del Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària 2023. El dia 20 de setembre finalitza el termini per a la presentació de candidatures.

El dia 20 de setembre finalitza el termini per a la presentació de candidatures.

El Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària arriba enguany a la seva XXII edició amb novetats, un increment de la dotació econòmica i la possibilitat de concedir un accèssit a la candidatura que el jurat consideri un referent en innovació al sector agroalimentari i forestal, i contribueixi al desenvolupament del sector agroalimentari i/o forestal.

El premi va ser creat l’any 2001 i al llarg d’aquests anys s’han presentat 475 candidatures repartides per tot Catalunya i el DACC ha distingit i premiat 110 candidatures innovadores d’empreses agràries, agroindústries i persones joves emprenedores.

Aquests guardons permeten, any rere any, seguir impulsant la innovació i la recerca tecnològica aplicada al sector per tal de donar viabilitat i suport a projectes punters i d’alt valor afegit implantats a casa nostra.

Amb aquest premi el DACC vol promoure la incorporació d’innovacions per a la competitivitat i la sostenibilitat del sector agroalimentari i així mateix reconèixer i distingir les empreses agràries, les agroindústries i les persones joves emprenedores innovadores que hagin incorporat innovacions que representin un nou producte, procés o gestió per a l’empresa. El premi consta de tres modalitats: una per a l’empresa agrària, una per a l’agroindústria i una al/a la jove emprenedor/a innovador/a. Els premis estan dotats amb la quantitat de 8.000 euros per a cadascun dels guanyadors, i amb 4.000 euros per cadascun dels finalistes. El termini per a la presentació de candidatures finalitza el 20 de setembre.

 

Els premiats en la passada edició van ser:

En la modalitat Agroindústria, Caviaroli S.L., va ser la candidatura guanyadora pel desenvolupament d’una tecnologia innovadora i autofabricada per a encapsular i esferificar oli d’oliva verge extra i suc d’oliva per a l’alta gastronomia , i AGRI-ENERGIA, S.A., va ser la finalista per la creació d’una nova farina ecològica a partir de la recuperació del blat Florence Aurora als Aiguamolls de l’Empordà.

En la modalitat Empresa agrària, la guanyadora va ser TEB VERD SCCL, per la implementació d’un sistema pioner d’aprofitament de subproductes forestals per a la producció de bolets gourmet i per a la inserció laboral de persones amb diversitat funcional, i Xavier Quirante Sales va ser la finalista, per la implementació d’un sistema digital de tancats virtuals per a la gestió de la pastura.

I en la modalitat Jove Emprenedor/a Innovador/a, la guanyadora, va ser Clara Busoms Herms, de Noir et Blanc Truffes, per l’emprenedoria i la recuperació de la referència de la tòfona osonenca a escala nacional i internacional,  i el finalista, Marc Talavera Roma d’Eixarcolant Llavors SCCL per l’emprenedoria i recuperació de plantes silvestres comestibles i resilients al canvi climàtic.