L'Escairada Gravel Race arriba al Berguedà per consolidar una nova disciplina ciclista

L’Escairada Gravel Race aterra al Berguedà per consolidar la disciplina “gravel” a través d’una prova cicloturista que es vol convertir en referència a la comarca.

La cursa, organitzada per Berguedà Bike Trails i coorganitzada pel Consell Comarcal del Berguedà i l’Ajuntament d’Avià, amb el suport de la Diputació de Barcelona, tindrà lloc els dies 9 i 10 de setembre.

L’epicentre de la celebració serà la localitat d’Avià. El municipi serà punt d’inici i final d’una ruta que transitarà per pistes i camins de municipis de l’eix meridional del Berguedà.

El “gravel” és una modalitat de ciclisme que es practica amb una bicicleta especial, molt similar a les de carretera però amb el manillar corb, el quadre i les rodes adaptades per circular fora de l’asfalt, és a dir en camins de grava.

I aquesta serà la màgia de l’Escairada Gravel Race, que creuarà diferents indrets del Berguedà amb els contrasts de vegetació de la part més nord amb la part sud. La cursa passarà per pobles com Montclar, Montmajor o Gironella.

La prova s’ha presentat aquest dimarts al matí a l’Ajuntament d’Avià, amb la presència del president del Consell Comarcal del Berguedà i conseller d’Esports, Ramon Caballé, l’alcaldessa d’Avià, Patrocini Canal, el regidor d’Esports, Pau Gallardo i Sandra Subirana i Oriol Rego de Berguedà Bike Trails.

La primera edició de l’Escairada comptarà amb un recorregut de 110 quilòmetres i 1.900 metres de desnivell positiu. Només el 10% dels trams, en concret els d’enllaç, seran d’asfalt.

El recorregut de l’Escairada ha estat dissenyat per Ricard Calmet i Alba Xandri, dos experts en la matèria i referents en el món del gravel. Les inscripcions per participar en la prova continuen obertes i es tancaran precisament aquest dimarts. La cursa compta ja amb més d’un centenar d’inscrits.

Tota la informació es pot consultar a https://berguedabiketrails.cat i en el perfil d’instagram @berguedabiketrails.

La cursa oferirà als seus participants totes les facilitats. Cafè gratuït per començar bé el dia, 3 avituallaments en cursa, dorsals amb servei de cronometratge amb xip, gorra i ulleres oficials de l’Escairada Gravel Race, polsera de la prova, speaker professional, fotos i vídeos de la cursa, dinar per carregar piles després de la cursa, sorteig de productes, descompte en l’allotjament a l’Alberg de Berga o a l’Hotel Berga Park, punt de neteja de bicis i activitats familiars durant tot el cap de setmana.

La celebració pretén omplir de ciclisme i esport la localitat d’Avià i les activitats començaran dissabte 9 de setembre amb l’entrega de dorsals, portes obertes a l’escola de BTT i un concert amb el grup Format 3.

Diumenge 10 de setembre, dia de cursa, hi haurà gresca i xerinola amb geganters i inflables per la canalla durant tot el cap de setmana.

Berguedà Bike Trails el forma un equip de persones apassionades de la bicicleta que pretenen donar a conèixer la comarca a través de diferents projectes ciclistes.

A més, el Consell Comarcal del Berguedà col·labora en fer de l’esdeveniment una cursa amb petjada verda. Per aquest motiu, l’ens comarcal instal·larà contenidors de les diferents fraccions de residus a Avià i cedirà una vaixella reutilitzable per al menjar dels corredors, que podran tastar el clàssic blat de moro escairat que dona nom a la prova.

Durant el recorregut, no hi haurà marques, i els ciclistes hauran de seguir el track en tot moment.