Montsià dissenya un tàper amb Oryzite amb el logo de FIHRT_TE

Tenim una notícia ben fresqueta!! Montsià ha dissenyat aquest tàper amb Oryzite.

Saps què té d’especial? Doncs, que és una acció que ha fet amb FIHRT a les Terres de l’Ebre, perquè quan aneu de restaurant us pugueu endur les sobres en aquest recipient.
 
Què us sembla la idea?
 

Oryzite, una alternativa real al plàstic

La Cambra Arrossera del Montsià i l’empresa Algan Composites han desenvolupat un material fet a partir de clofolles d’arròs que pot substituir els plàstics en tot tipus de producte i reduir l’impacte mediambiental 

Fruit de més de deu anys de recerca, la Cambra Arrossera del Montsià i l’empresa Algan Composites han desenvolupat un material fet a partir de clofolles d’arròs  –el nom científic d’Oryza– que s’obtenen del processament d’aquest cereal cultivat pels pagesos de la Cambra i que pot substituir l’ús dels plàstics per fabricar tot tipus de producte. Els avenços que proporciona el nou material Oryzite són múltiples, des de la reducció de l’ús dels plàstics i els residus que se’n deriven, fins a la disminució de la petjada mediambiental. 

Oryzite va ser seleccionat per la Comissió Europea, a proposta de PIMEC, en el programa “EREK” de bones pràctiques en reciclatge i reutilització, i ara els seus impulsors volen optar a fons europeus del Next Generation EU per a industrialitzar aquesta innovació. 

Compatible amb multitud de processos productius, el nou material es pot aplicar a la fabricació d’envasos, bosses, palets o peces d’automoció i, per tant, pot tenir utilitat per a un ampli espectre de sectors com ara l’automobilístic, la logística, el tèxtil, la construcció, el packaging o el mobiliari i mobiliari urbà.  

La inversió en recursos, proves i desenvolupament de la planta productiva ha estat del voltant dels 4,8 milions d’euros. Amb unes instal·lacions de transformació d’uns 34.000 metres quadrats i una extensió de cultiu d’arròs de 8.400 hectàrees, la Cambra elabora unes 60.000 tones d’arròs cada any i té capacitat per produir 14.000 tones anuals d’Oryzite, explica el president de l’entitat, Marcel Matamoros.                                          

Cada any hi ha cultiu i collita d’arròs a Catalunya, amb més de 100.000 tones anuals, per la qual cosa la producció d’Oryzite és un clar i bon exemple “d’una economia circular completament rodona”, la que menys recursos utilitza i la que menys residus provoca.

La part més important del benefici mediambiental d’Oryzite és la gran reducció o substitució de la primera matèria provinent del petroli –i si no és provinent del petroli també– per una primera matèria que produïm cada any: l’arròs i la seva clofolla. De fet, la clofolla d’arròs és un dels majors subproductes agroindustrials existents al planeta perquè cada any es produeixen més de 800 tones d’arròs arreu del món.  

La clofolla de l’arròs es compon de sílice en un 15% –present en molts vegetals per augmentar-ne la resistència– i d’un 85% de material orgànic (cel·lulosa, lignina, D-Xilosa i una petita proporció de D-Galactosa). 

Oryzite permet reduir l’ús i els residus de plàstics en una gran diversitat de productes gràcies a la substitució d’aquests derivats del petroli en un percentatge que va del 3% al 85%, una xifra més elevada de la que permeten altres materials amb els quals només es pot fer una mescla additiva fins a un 61%. “Es pot aplicar Oryzite a qualsevol producte amb més o menys quantitat, llevat que es tracti d’un material de color transparent”, concreta el conseller delegat d’Algan Composites. A més, Oryzite és un material que, barrejat amb altres compostos termoplàstics i termoestables, es pot modelar. 

Una bona mostra n’és que ja hi ha grans marques com l’automobilística Seat, Roca (ceràmica sanitària), Nupik (vaixelles d’un sol ús), Novsus (envasos per a cosmètica), Zanini (components d’automoció) i Mosser (parcs infantils i equipament esportiu) que estan fent tests per a la implementació d’Oryzite als processos productius. El que n’ha fet més difusió ha estat el fabricant de cotxes Seat. La marca del grup Volkswagen està treballant en algunes de les peces del nou Seat León que té previst treure al mercat el 2021. L’enginyer de desenvolupament d’acabats interior a Seat, Joan Colet, destacava fa unes setmanes quan van donar a conèixer la prova pilot que “la clofolla d’arròs ens permet treballar en la reducció de plàstics i material derivat del petroli”. Els assajos per al model Seat León consisteixen a modelar algunes parts del cotxe, com la porta del darrere, el doble pis de càrrega del maleter o el revestiment de sostre, amb closca d’arròs barrejada amb poliuretans i polipropilens, de manera que a primera vista no s’aprecia diferència però pesen menys. 

Els fabricants valoren que gràcies a Oryzite no només es produeix un menor impacte mediambiental sinó que també, en tractar-se d’un material menys pesant, pot ser interessant per a determinats productes, com és el cas citat de la fabricació d’automòbils. De fet, els seus impulsors calculen que pel fet de ser un material més lleuger pot generar estalvis de costos de més d’un 20%, fet que redunda en un increment dels marges de producció.  

Però més enllà de la reducció dels plàstics, la utilització d’Oryzite disminueix la petjada de carboni dels nostres clients i les emissions de CO2 a l’atmosfera. El nou material ajuda a disminuir els gasos d’efecte hivernacle perquè necessita menys temps i temperatura de fabricació. A més, les clofolles d’arròs capten carboni i, per tant, l’Oryzite és captador d’emissions. 

Oryzite té tots els avantatges possibles per fer una empresa més sostenible, però també per generar-li més beneficis internament i externament.