Torna el Mercat del Ram amb l'aigua i la vida al camp com a protagonistes

Els dies 22, 23 i 24 de març se celebra una nova edició del Mercat del Ram amb una programació extensa que inclou La Casa de Pagès i propostes gastronòmiques, culturals i comercials

El Mercat del Ram celebra la tradició agrícola i ramadera de la comarca d’Osona. Els dies 22, 23 i 24 de març la ciutat de Vic acull el tradicional mercat amb un extens programa d’activitats relacionades amb el món agroramader, a més de propostes lúdiques i comercials que complementen la cita festiva i popular del sector. “Tenim per endavant un Mercat del Ram amb més d’un centenar d’activitats centrades, la gran majoria, en els tres dies de fira, i volem viure-les en un ambient festiu, firal i concorregut”, ha comentat l'alcalde de l’Ajuntament de Vic, Albert Castells, que alhora ha apuntat que es tracta d’una edició de mirada de futur i amb una clara aposta pel sector primari davant els reptes del sector. “No volem que el sector primari passi a ser història, volem fer història”.   

La Casa de Pagès, activitats familiars per aprendre i posar en valor la vida al camp 

L’activitat estrella del Mercat del Ram és La Casa de Pagès, que ocuparà tot el Recinte Firal El Sucre, amb diverses activitats, tallers, jocs i exposicions dirigides al públic familiar. La iniciativa, que arriba a la vuitena edició, procura donar a conèixer la feina que realitza el sector primari, un dels motors de la comarca d’Osona. En aquesta edició, La Casa de Pagès estarà dedicada a la gestió de l’aigua, tema de gran abast i urgència, i a la vida al camp. Ho farà a través d’aquestes estances: l’Hort i el Camp, el Bosc, el Graner, l’Era,  

el Rebost, la Cuina, la Cabanya, l’Estable i Safareig - Espai Fòrum; on es combinaran tallers i mostres de diverses pràctiques artesanals, de consum i de producció sostenible; xerrades divulgatives relacionades amb la ramaderia, l’agricultura i la pagesia; un mural participatiu; contacontes i l’exposició de vacum, oví, porcí, avícola i cunícola.  

A més, l'Associació Juga i Viu on Vius tornarà a ser a l'espai de La Casa de Pagès amb el videojoc La Font d’Ausa en format simulador sobre la gestió de recursos d’una casa de pagès. 

La ramaderia, eix central del Mercat 

Les activitats relacionades amb la ramaderia es concentren entorn del Recinte Firal El Sucre, on se celebraran concursos ramaders, exhibicions, l’exposició de bestiar i altres activitats relacionades amb aquest sector. Aquest any, en el context actual, hi haurà la presència de Revolta Pagesa, que serà un punt de trobada de la pagesia i un espai de divulgació amb una gimcana on tothom qui ho vulgui podrà participar per intentar donar d’alta una hipotètica explotació agrària passant per tots els tràmits que s’han de complir. A més, també hi haurà diversos plafons informatius amb infografies i dades significatives de la realitat que està vivint el sector primari i que serviran per entendre el perquè de les mobilitzacions d’aquestes últimes setmanes i els objectius que vol aconseguir l’associació. “Serà un espai divulgatiu per conscienciar la realitat del sector primari i mostrar què pot fer el consumidor davant d’aquesta situació. Hi haurà, entre altres propostes, un mapa de les explotacions que s’han perdut, un mapa amb els tràmits que s’han de realitzar per obrir una explotació i una comparativa d’una compra realitzada en un petit productor o en les grans superfícies”, ha assenyalat Marina Solà Boeck, membre representant de Plataforma Pagesa.  

Aquest any se celebrarà el 40è Concurs de Canals Porcines, que premia la qualitat de la carn i de la canal. Tal com es va fer en l’anterior edició, durant els dies de fira no hi haurà les canals exposades, sinó un estand amb tota la informació dels guanyadors i les explotacions participants. “Arribar als 40 anys és tot un èxit. Hem avançat amb el porc, amb la genètica… i volem seguir donant visibilitat al sector porcí. Serà un punt de trobada del sector i, com a novetat, farem un tastet de la carn dels porcs premiats”, ha explicat Albert Noguera, membre de la comissió de Canals Porcines.  

També es farà el 3r Concurs Morfològic Nacional d’Ovella Ovina Ripollesa adreçat als socis de l’Associació Nacional de Criadors d’Oví de Raça Ripollesa (ANCRI). El concurs premiarà el millor lot d’ovelles adultes, el millor lot de borregues i el millor marrà. “Estem vivint un any dolent pel sector oví, però serem al Mercat del Ram per ensenyar el sector i els ramats, i oferir un concurs amb el millor de cada ramat. A Catalunya es consumeix més d’1 milió i mig de canals a l’any, però només unes 300.000 canals provenen de ramats de pastors. La societat s’ha de plantejar quina carn compra i consumeix en el seu dia a dia”, ha explicat Ramon Bach, veterinari i secretari tècnic de l’Associació Nacional d’Ovella Ripollesa.  

L’edició 2024 del Mercat del Ram recupera el 24è Concurs Català de Raça Frisona de Catalunya, amb periodicitat biennal a Vic, en seccions de Vedelles i Braves i amb la participació d’una setantena d’animals. “Volem donar valor a la llet i el seu consum i, evidentment, donar a conèixer el sector primari”, ha destacat el president de l’Associació Frisona d’Osona, Jordi Juanola.  

Gastronomia, música i mostra de turisme i serveis  

Després de la bona acollida en l’edició anterior, l’Espai Terra i Cuina repeteix ubicació i seguirà a la Rambla del Passeig i a la Plaça del Carbó amb propostes gastronòmiques, espectacles infantils i actuacions musicals. En aquest espai s’hi ubicaran una quarantena de parades de productes agroalimentaris amb qualificació d’artesania o amb segell de Venda de Proximitat de la Generalitat de Catalunya que oferiran productes com oli, embotit, vi, ratafia, cervesa, pa i làctics.  

També s’hi instal·larà la mostra de turisme i la mostra de serveis, de la mà del Patronat de Turisme de la Costa Brava i Osona Turisme, amb activitats dirigides especialment a la mainada; des de tallers interactius fins a visites guiades i narracions de contes. Una oportunitat única per submergir-se i descobrir la història i la cultura d’Osona d’una manera divertida i educativa amb les activitats dels diferents museus, centres d’interpretació, empreses de guiatge i parcs naturals de la comarca.  

L’escenari principal de l’Espai Terra i Cuina s’ubicarà a la Plaça del Carbó on hi haurà espectacles infantils i actuacions musicals amb Zesc; Jamie 4 president; Marc Serrats i Carles Belda “Dos Pardalets”; Dj Saraswati;  Sergi Estella;  Paco te quiero; “De Faula” La Guilla Teatre; Ivana Ray Singh Dj; i Xarim Aresté. Aquest espai es complementarà amb la barra de les Cinquanta Cerveses Catalanes que oferiran al llarg de tot el cap de setmana una selecció de les 50 millors cerveses artesanes catalanes, com la Kombeer o la Sitgetana, a més de food trucks i una barra de vermuts per poder gaudir del dia i retrobar-se amb la família i amics.  
 

41a edició del Trofeu Internacional de Globus Mercat del Ram  

En aquesta edició, també es podrà gaudir de l’International Mercat del Ram Balloon Trophy 2024, l’esdeveniment esportiu en aerostació més antic a Catalunya i a l’estat espanyol i ha esdevingut un dels més prestigiosos en l'àmbit europeu. Un esdeveniment esportiu, visual i turístic icònic de la ciutat de Vic i del Mercat del Ram.  

La competició, que es farà del 21 al 24 de març, comptarà amb la participació d’una trentena d’equips de Catalunya i d’arreu del territori espanyol, europeu i del món, i inclou la competició en globus aerostàtics, els vols d’exhibició i el Night Glow, un espectacle de llums i so amb globus captius, el dissabte a la nit, a la Plaça Major de Vic.