PIMEC celebra el consens del Parlament Europeu que acosta l'aprovació final del Reglament contra la Morositat

Aconsegueix que SME United unifiqui les postures dels seus membres per a incidir amb més intensitat en la necessitat de mesures que escurcin els terminis de pagament i penalitzin els impagaments en les transaccions comercials

Barcelona, 20 de març del 2024. PIMEC ha celebrat el consens del Parlament Europeu que acosta l'aprovació final del Reglament contra la Morositat. Després de la votació d'avui de les esmenes en la Comissió IMCO de la cambra europea, el president de la patronal catalana i vicepresident de SME United, Antoni Cañete, ha atribuït la unificació de les postures dels membres de la patronal europea a PIMEC: “Així podrem incidir amb més intensitat en la necessitat de mesures que frenin l'abús de les posicions dominants en benefici de la viabilitat i la competitivitat de les pimes”.

Antoni Cañete ha declarat que “l'acord aconseguit en la comissió parlamentària avui constitueix una versió pròxima al text que s'aprovarà definitivament” i ha recordat que encara existeix la possibilitat que alguna part del document experimenti modificacions, ja sigui mitjançant la decisió del ple del Parlament Europeu en el seu últim plenari del present curs polític o per iniciativa del Consell després de la realització del diàleg a tres. “Aquest ha estat un primer pas, però no és l'últim ni el definitiu i, per això, realitzarem un exhaustiu seguiment de tot el procés per a vetllar perquè es prenguin les millors decisions amb l'objectiu d'acabar amb la morositat”, ha assegurat.

A més, ha valorat “l'esforç dels eurodiputats perquè es converteixi en una eina efectiva”, malgrat les pressions realitzades per part dels lobbies empresarials, encara que lamenta que no s'hagin admès algunes mesures contemplades en la proposta inicial. En aquest sentit, Cañete ha afegit que alguns dels canvis que s'han proposat en les esmenes són “ajustos raonables”, com és el cas de l'ampliació del termini de pagament general de 30 a 60 dies si inclou la necessitat d'un període de certificació.

Així mateix, ha celebrat l'aprovació de la possibilitat de compensació de crèdits amb les AAPP; que els estats membres puguin disposar que les autoritats paguin directament als subcontractistes quan es tracti de contractes públics; i que es prohibeixi la utilització de mitjans de pagament que alterin les condicions d’aquests. D'altra banda, sobre l'ampliació del termini de pagament per als productes de baixa rotació fins als 120 dies naturals a partir de la data de recepció de la factura, ha posat de manifest que “és el coherent”.

Les contribucions de PIMEC

El president de la patronal catalana ha recordat que PIMEC està contribuint significativament amb les seves propostes i reivindicacions a un Reglament del qual es beneficiaran milions de persones autònomes i pimes en tota Europa: “Ho fem en les reunions d’SME United, així com en les trobades amb eurodiputats, amb l'equip del comissari europeu Thierry Breton, amb la tècnica de Polítiques de la Direcció General d'Empresa i Indústria de la Comissió Europea Antonella Correra, o amb les nostres participacions en organismes com el Comitè Econòmic i Social Europeu”.