L'increment de sol·licituds de concurs d'empreses a Catalunya: què significa per als negocis?

Aquest any estem observant un marcat augment en el nombre d’empreses que han sol·licitat concurs a Catalunya i se’n preveu un augment considerable. Quins factors hi ha darrera d’aquesta tendència?

En primer lloc, els costos de finançament estan a l’alça, la qual cosa dificulta la situació econòmica de moltes empreses. A això s’afegeix l’augment dels preus dels materials o la pujada del Salari Mínim Interprofessional aquest 2024, exercint pressió addicional sobre els marges de benefici.

A més, ens enfrontem al venciment dels terminis de devolució dels ICO concedits durant la pandèmia de la COVID-19 o de les seves pròrrogues, que suposen una alta  càrrega financera afegida.

I, en particular, el greu problema de la sequera. El sector turístic pot quedar greument afectat aquest estiu si la situació no reverteix i el turisme percep que la seva experiència pot quedar minvada per la manca d’aigua, canviant la seva destinació. Tot plegat sense oblidar que, a causa de  la manca d’acord del Govern per aprovar els pressupostos de l’Estat, no hi haurà noves subvencions, com a mínim fins l’any 2025.

L’anticipació emergeix com la millor estratègia de protecció. És essencial que els administradors estiguin al corrent de les seves responsabilitats legals i prenguin mesures preventives per evitar situacions d’insolvència o si cal adoptar-les, que siguin adequades i a temps.

És important recordar la importància d’una gestió prudent i una planificació anticipada. Davant els desafiaments econòmics i conjunturals actuals, l’anticipació i la diligència són els nostres millors aliats.