La campanya a ‘Let's Clean Up Europe!' compta enguany amb la participació de cinc centres educatius i tres entitats

Més de 400 persones recolliran residus en vuit punts de la ciutat per conscienciar la població sobre la quantitat de residus que s'aboquen el medi natural

Un any més, Terrassa participa en una nova edició de la campanya «Let's Clean Up Europe!», que està impulsada per la Comissió Europea per tal de sensibilitzar la població sobre la quantitat de deixalles que es llencen de manera indiscriminada al medi natural (boscos, lleres de rius, platges...). En aquesta edició, s'han inscrit un total de cinc centres educatius de la ciutat. Dels cursos de 5è i 6è de primària de les escoles Creixen, Martí i Lanaspa Giralt participaran 114 alumes; de l'Institut Escola Antoni Ubach i l'IES de Can Roca, uns 200. A més d'un centenar de joves de tres entitats i associacions com són el Grup de joves de l'Església Unida de Terrassa; els Infants i joves del Consell Municipal de la infància i l'adolescència de Terrassa (CMIAT) i el col·lectiu Greenfluencers (La Vibria).

Els participants recolliran els residus abocats en vuit punts de la ciutat. Els primers que ho faran són el jovent de Greeninfuencers que, a partir de demà, retiraran brossa dels entorns de la zona de la subestació de Can Colomer. El dia 20 d'abril els membres del CMIAT, actuaran en el camí dels Monjos i el divendres, dia 10 de maig, ho faran els infants i joves dels centres educatius: l'escola Creixen (a l'Anella Verda, al voltant del Centre d'Informació Ambiental, CIAB, i a la zona boscosa del carrer del País Basc); l'escola Martí, a l'àmbit del Torrent de les Monges i la Lanaspa Giralt, al camí de Ca n'Amat de la Muntanya. L'Institut Escola Antoni Ubach ho farà a la zona del camí dels Monjos, amb el camp del Roure, mentre que l'IES de Can Roca recollirà brossa del tram més proper de la riera del Palau.

La campanya ‘Let's Clean Up Europe!' se celebra enguany entre els dies 10 i 12 de maig i, els col·lectius i particulars inscrits participen en diferents les diferents accions programades. Majoritàriament, consisteixen a seguir el recorregut prèviament marcat perquè les persones participants recullin les deixalles que troben al seu pas. Després les separen per tipologies per facilitar, així, el seu reciclatge. Al final de la jornada, les persones voluntàries calculen el volum de residus retirats i els pesen. Els organitzadors de cada acció disposen d'uns qüestionaris de valoració, on han de registrar les dades relatives a la quantitat de residus recollida, a la tipologia de les deixalles i a la participació. Una informació que després lliuren a l'Agència de Residus de Catalunya.

Respectar l'Anella Verda

L'Anella Verda és l'espai natural més proper a la ciutat. De l'actitud i el comportament de les persones que el gaudeixen depèn, en gran manera, la conservació d'aquest entorn natural. Des de fa poc més d'un any, Terrassa compta amb una normativa municipal pròpia que va néixer amb la voluntat de vetllar per la freqüentació, els usos i l'exercici de les activitats que es desenvolupen a l'entorn natural de Terrassa.

L'Ordenança de l'Anella Verda regula, des del 4 de gener de 2023, aspectes com, per exemple, la protecció de la fauna i la flora; els camins; l'anar a peu; el fet de moure's amb bicicleta, circular amb vehicles de motor o portar el gossos a passejar; els sorolls; la gestió de les restes vegetals i la prohibició de llençar residus. Una normativa municipal pròpia que afecta a tot el sòl no urbanitzable.

Des de l'Ajuntament es recorda la importància de seguir aquests consells:

· Endur-se les deixalles i dipositar-les als contenidors de recollida selectiva.

· Respectar la flora i la fauna de l'entorn.

· Portar els animals de companyia lligats.

· Complir amb les indicacions dels senyals informatius.

· Circular amb vehicles motoritzats només en llocs permesos.

· Respectar la propietat privada, les zones de conreu i els cultius.

Residus recollits a l'entorn natural

Durant tot el 2023 es van recollir en l'àmbit de l'Anella Verda 57.760 kg de deixalles, dels quals gairebé la meitat és runa (48%) i un 18% són fustes. El 34% restant són altres residus, com poden ser plàstics, papers i alguns metalls, que són especialment voluminosos. Una recollida que es fa gràcies als plans d'ocupació, format per tres persones que periòdicament recullen residus als marges dels camins i altres espais públics pels quals l'Ajuntament té un acord de cessió d'ús públic amb les persones propietàries.

En els darrers anys, el servei de manteniment de l'entorn natural ha incrementat la recollida d'estris vells, mobles i runes en sòl no urbanitzable, principalment, de runes i mobles. D'altra banda, l'Ajuntament va posar en marxa l'estiu de 2021 el Programa de Protecció i Custòdia del Sòl No Urbanitzable per garantir la protecció de l'entorn natural i per tal que es respectin les seves condicions paisatgístiques i urbanístiques, d'acord amb el compliment de la normativa.