PIMEC alerta del repunt de la inflació, tot i que valora de forma positiva la tendència a la baixa de la inflació subjacent

La patronal continua considerant que en l’actual escenari de menor creixement econòmic, d’alentiment del dinamisme del mercat de treball i de moderació de la inflació subjacent, s’afavoreix un escenari de disminució moderada, però progressiva, dels tipus d’interès

No obstant això, alerta que els preus dels aliments i begudes es mantenen amb ritmes de creixement  alts, la qual cosa es pot traslladar a altres sectors

 

Barcelona, 12 d’abril de 2024. Tenint en compte les dades relatives a l’Índex de Preus al Consum (IPC) publicades per l’INE, PIMEC alerta del repunt de la taxa interanual que es pot mantenir els propers mesos pel possible repunt dels preus dels carburants i de l’energia, tant per l’increment de l’IVA com per les tensions geopolítiques i dels preus dels aliments a causa de la sequera.

PIMEC destaca també que es continuen observant, tot i que amb menys intensitat, dues tendències contraposades. D’una banda, l’augment de preus dels aliments sense elaborar i de matèries primeres s’estan traslladant a alguns sectors productius i, de l’altra, la reducció de preus dels carburants i combustibles, que s’està traslladant de forma lenta a la resta de sectors. En aquest sentit, cal recordar que quan els preus energètics augmenten, es traslladen amb relativa rapidesa a la resta de sectors, però que això no passa quan la tendència és a la inversa.

A la vegada, observem que les condicions financeres continuen sent exigents durant, principalment a causa del desajust temporal en què aquestes decisions en matèria monetària es transmeten a l’economia, un fet que hauria de controlar els efectes de segona ronda, tot i baixar els tipus de forma moderada. 

També cal considerar la situació d’estar sense pressupostos, tant a Catalunya com a Espanya per enguany, que es combina amb una política fiscal europea menys expansiva, la qual cosa, hauria de contribuir a reduir les tensions inflacionàries, tot i que podria debilitar la situació econòmica.

A mitjà termini, PIMEC continua considerant que cal accelerar l’electrificació de l’economia, a la vegada que augmentar la generació renovable, fets que tindran una incidència positiva en els preus, així com, en la reducció de la dependència energètica exterior.

Al marge de la variable energètica, PIMEC assenyala també els efectes de la sequera com un element de risc per a la inflació. Tot i que les últimes pluges han mitigat lleument la greu situació de la sequera, la millora en la gestió de l'aigua esdevé una mesura estratègica en la contenció dels preus durant el pròxim any, per la seva incidència en els preus dels aliments sense elaborar, i s’alerta dels riscos de desencadenar un efecte inflacionari en altres sectors.

Finalment, PIMEC reclama que les prioritats polítiques se centrin en els grups amb més tensions inflacionàries. En aquest sentit, continua reclamant que la rebaixa de l’IVA, de la mateixa manera que s’ha fet amb l’oli d’oliva, s’estengui a la carn i el peix, productes bàsics de la nostra dieta, fet que farà més efectiva aquesta mesura.

A partir de l’IPC de març, PIMEC destaca que:

-       Aquest augmenta quatre dècimes en relació amb el febrer i se situa en el 3,2%, un punt i dues dècimes per sobre l’objectiu d’inflació a llarg termini.

-       Aquest comportament dels preus, és conseqüència, dels augments de preu dels aliments i begudes i de l’hoteleria i restauració en termes interanuals respecte als de l’any passat.

-       La inflació subjacent, que no té en compte els aliments no elaborats ni els productes energètics, es redueix dues dècimes, i convergeix cap a l’índex general, en el 3,3%.

En relació amb el mes anterior (intermensual), els preus augmenten vuit dècimes a Espanya, i no dècimes a Catalunya i el seu increment en relació amb fa un any se situa en el 3,2% a Espanya i en el 3,1% a Catalunya.

L’augment de preus és conseqüència principalment de l’increment de preus de l’hoteleria i restauració (5,5%), dels aliments i begudes no alcohòliques (4,3%), de les begudes alcohòliques i tabac i del lleure i la cultura (3,8%). En sentit contrari, els carburants i combustibles van reduir el seu preu d’un -1,2%.

Sense la incidència dels productes energètics ni els aliments sense elaborar, la inflació subjacent se situa, a Espanya en el 3,3% (dues dècimes menys que el mes anterior) i a Catalunya en el 3,4% (igual que el mes anterior).

Per grups, a Catalunya destaca, l’augment de preus de l’hoteleria i restauració (4,8%), les begudes alcohòliques i tabac (4,1%), els aliments i begudes no alcohòliques (3,9%) i el transport (3,6%).

Pel que fa a la Unió Monetària, la taxa harmonitzada, en relació amb el mes anterior, augmenta quatre dècimes a Espanya (del 2,9% al 3,3%) i es redueixen dues dècimes la UM (del 2,6% al 2,4%). Aquesta evolució manté el creixement dels preus a Espanya per sobre dels de la UE, la qual cosa comporta que la incidència dels preus en la competitivitat és negativa respecte als països europeus.