L'ICF obté l'acreditació de la Comissió Europea per gestionar directament fons del pressupost de la UE

L’Institut Català de Finances (ICF) ha obtingut l’acreditació de la comissió Europea per poder gestionar directament fons europeus. Actualment, l’ICF gestiona altres instruments financers cofinançats amb fons europeus, com el FEDER o els acords de garantia amb el Fons Europeu d’Inversions, però aquests programes provenen d’acords ja definits per altres estaments que negocien directament amb la Comissió Europea.

Per exemple, en el cas dels fons FEDER són l’Estat i la Generalitat de Catalunya qui estableixen l’acord amb la UE, i després la Generalitat delega la gestió dels fons en l’ICF. L’avantatge que suposa aquesta acreditació és que l’ICF a partir d’ara podrà proposar i negociar nous programes de forma bilateral, com fa l’Institut de Crèdit Oficial (ICO).

El procés d’obtenció d’aquesta acreditació ha suposat una revisió exhaustiva dels sistemes i procediments de l’ICF per part de la Comissió Europea, qui finalment ha aprovat l’acreditació quan ha comprovat que l’entitat disposa de sistemes, normatives i procediments equivalents als de la pròpia Comissió.

Actualment la Comissió Europea té oberta una crida de projectes per als bancs de promoció, com l’ICF, que vulguin proposar línies dins del Programa InvestEU.

El Programa InvestEU aporta garanties per import de 26.000 milions d’euros que mobilitzaran inversions de prop de 372.000 gràcies a la col·laboració público-privada durant la vigència del programa. Les inversions s’emmarcaran en quatre grans eixos: infraestructures sostenibles; investigació, innovació i digitalització; pimes i inversions socials.

L’Institut Català de Finances (ICF)

L'ICF és l'entitat financera pública de la Generalitat de Catalunya i la seva missió principal és impulsar el creixement de les empreses i altres entitats. Finança projectes rellevants i transformadors per mitjà de préstecs i capital, amb especial èmfasi en la transició ecològica, la reindustrialització i l'habitatge social.

Invest EU

El programa InvestEU proporciona a la Unió Europea un finançament clau a llarg termini en mobilitzar importants fons privats i públics en suport d'una recuperació sostenible. També ajuda a impulsar la inversió privada destinada a les prioritats de la política de la Unió Europea, com el Pacte Verd Europeu i la transició digital.