Anàlegs làctics de base vegetal comercialitzats a Catalunya: avaluació del perfil nutricional

Informe aprovat pel Comitè Científic Assessor de Seguretat Alimentària a l’abril de 2024.

El Comitè Científic Assessor de Seguretat Alimentària de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA) publica un informe sobre la composició nutricional dels productes alimentaris anàlegs làctics de base vegetal comercialitzats a Catalunya.

En els darrers anys tant a Catalunya com a Europa s’ha experimentat un augment del nombre de productes alternatius als làctics en el mercat, productes que estan en constant desenvolupament, els quals no han estat suficientment avaluats des del punt de vista nutricional.

L’objectiu d’aquest estudi ha estat avaluar la composició nutricional dels anàlegs làctics de base vegetal comercialitzats a Catalunya i comparar-los amb els seus homòlegs d’origen animal. Aquests productes es van categoritzar en batuts, begudes/llet, flam i natilles, formatges, gelats, iogurts, nata i postres de sabors.

Els resultats mostren que els productes anàlegs làctics d’origen vegetal fan servir bàsica­ment la soia, la civada i l’arròs com a principal ingredient. La majoria d’aquests productes tenen un contingut energètic similar al dels seus homòlegs d’origen animal.

En general, les alternatives vegetals als làctics tenen un menor contingut en greix i greix saturat, així com un contingut de fibra superior en comparació als seus homòlegs animals. Respecte a la quantitat de sucre, els iogurts vegetals solen contenir més sucres que els iogurts d’origen animal.

D’acord amb la informació de l’etiqueta amb relació a vitamines i minerals, són poques les alternatives vegetals que declaren tenir vitamina A, B2, B12, D o són font de calci, i cap d’elles indiquen que són font de iode o zinc.

 

Autor/s Agència Catalana de Seguretat Alimentària. Membres del Comitè Científic Assessor
Editor Agència Catalana de Seguretat Alimentària
Pàgines 41
Anàlegs làctics de base vegetal comercialitzats a Catalunya: avaluació del perfil nutricional