Noves mesures de control sanitari per a les persones procedents de França que arribin per carretera

El dia 9/06/2021 entra en vigor l’Ordre SND/568/2021, de 8 de juny, per la qual es modifica l’Ordre SND/292/2021, de 26 de març, per la qual s’estableixen mesures de control sanitari a les persones procedents de França que arriben a Espanya per via terrestre.

El Ministeri de Sanitat havia establert des del 30/03/2021, que totes les persones, majors de 6 anys, procedents de zones de risc de França, que arribaven a Espanya per via terrestre havien de disposar d’una prova PCR amb resultat negatiu, realitzada en les 72 hores prèvies a l’arribada.

Doncs bé, aquesta Ordre ha establert noves mesures de control sanitari que estan en vigor des del dia 9/06/2021 per a totes les persones, majors de 12 anys, procedents de zones de risc de França, que arribin a Espanya per via terrestre  i que hauran de disposar de la certificació d’algun dels següents requisits sanitaris:

a) Certificat que confirmi que el titular ha rebut una vacuna contra la COVID-19 (certificat de vacunació).

S’acceptaran com a vàlids els certificats de vacunació expedits per les autoritats competents del país d’origen a partir dels 14 dies posteriors a la data d’administració de l’última dosi de la pauta vacunal complerta. Les vacunes admeses seran les autoritzades per l’Agència Europea del Medicament o aquelles que hagin completat el procés d’ús d’emergència de l’Organització Mundial de la Salut.

b) Certificat que indiqui el resultat d’una Prova Diagnòstica d’Infecció Activa de COVID-19 que s’hagi realitzat el titular (certificat de diagnòstic).

S’acceptaran com a vàlids els certificats de prova diagnòstica d’infecció activa de COVID-19 amb resultat negatiu expedits en les 48 hores anteriors a l’arribada a Espanya.

Les proves diagnòstiques d’infecció per a SARS-CoV-2 admeses seran les següents:

  1. Les proves d’amplificació d’àcid nucleic molecular (NAAT), utilitzades per a detectar la presència de l’àcid ribonucleic (ARN) del SARS-CoV-2;
  1. Els test de detecció d’antigen inclosos en la llista comuna de test ràpids de detecció d’antigen per a COVID-19, publicada per la Comissió Europea en base la Recomanació del Consell 2021/C 24/01.

c) Certificat que confirmi que el titular s’ha recuperat de la COVID-19 (certificat de recuperació).

S’acceptaran com a vàlids els certificats de recuperació expedits per l’autoritat competent o per un servei mèdic com a mínim 11 dies després de la realització de la primera prova diagnòstica NAAT amb resultat positiu. La validesa del certificat finalitzarà als 180 dies a partir de la data de la presa de la mostra.

Els certificats hauran d’estar redactats en espanyol, anglès, francès o alemany. En el cas de no ser possible obtenir-lo en aquests idiomes, el document acreditatiu haurà d’anar acompanyat d’una traducció a l’espanyol realitzada per un organisme oficial. Quan la regulació europea del Certificat COVID Digital de la UE es trobi en plena vigència, els viatgers que presentin un certificat emès per un Estat membre de la Unió utilitzaran el Certificat COVID Digital de la UE.

S’entén per zones de risc totes les zones de França qualificades pel Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties amb nivell de risc de color vermell fosc, vermell, taronja o gris, sobre la base dels indicadors combinats establerts Recomanació (UE) 2020/1475 de 13 d’octubre de 2020 sobre un enfocament coordinat de la restricció de la lliure circulació en resposta a la pandemia de COVID-19.

Continuen en vigor les mateixes exempcions que hi havia. És a dir, queden exceptuats:

a) Els professionals del transport per carretera en l’exercici de la seva activitat professional.

b) Els treballadors transfronterers.

c) Els residents en zones frontereres, en un radi de 30 km al voltant del seu lloc de residència.