Aprovació del model 179 de declaració informativa de l'ús d'habitatges amb finalitats turístics

S'aprova el model 179 de «Declaració informativa trimestral de la cessió d'ús d'habitatges amb finalitats turístiques» i s'estableixen les condicions i el procediment per a la seva presentació.

S'aprova l'Ordre HAC/612/2021, de 16 de juny, per la qual s'aprova el model 179, «Declaració informativa trimestral de la cessió d'ús d'habitatges amb finalitats turístiques» i s'estableixen les condicions i el procediment per a la seva presentació.

L'aprovació d'aquest model es produeix després de la reincorporació de l'article 54 ter del RGAT de la redacció donada per Reial decret 1070/2017, de 29 de desembre que es va haver declarat com a nul·la per una qüestió procedimental, no va ser notificada la seva tramitació a la Comissió Europea, per la sentència del Tribunal Suprem 1106/2020, de 23 de juliol, ECLI:TS:2020:2494 .

L'article fa referència a les obligacions d'informació que han de suportar els subjectes passius que ho siguin per la cessió d'ús d'habitatges amb finalitats turístics.

D'aquesta manera s'estableix l'obligació de presentar el model per les persones i entitats que mitjancin entre els cedents i cessionaris de l'ús d'habitatges amb finalitats turístics en els termes establerts en els apartats 2 i 3 de l'article 54 ter del RGAT.

El termini de presentació tindrà una periodicitat trimestral, i haurà de presentar-se en relació amb les operacions realitzades en cada trimestre natural, en el termini comprès entre el primer i l'últim dia del mes natural posterior a la finalització del trimestre a què es refereixi la declaració.

La presentació del model 179, s'efectuarà mitjançant la presentació dels missatges informàtics a què es refereix l'article 1 d'aquesta ordre, d'acord amb les condicions i el procediment previstos en els articles 16 i 17 de l'Ordre HAP/2194/2013, de 22 de novembre, per la qual es regulen els procediments i les condicions generals per a la presentació de determinades autoliquidacions, declaracions informatives, declaracions censals, comunicacions i sol·licituds de devolució, de naturalesa tributària. Així, els missatges informàtics comprensius de la declaració del model 179 s'ajustaran als camps de registre en què es concreti el contingut dels mateixos que figuren en l'annex, i el seu format i disseny seran els que constin en la Seu electrònica de l'Agència Estatal d'Administració Tributària en Internet.

De la mateixa manera, s'estableix en la Disposició transitòria única de l'esmentada Ordre que el termini de presentació de la declaració corresponent als dies de cessió corresponents al segon trimestre de l'exercici 2021 es realitzarà en el mateix termini aplicable al tercer trimestre d'aquest exercici, des del dia 1 d'octubre fins al 2 de novembre de 2021.

L'entrada en vigor del model serà el dia 19 de juny de 2021, tot i que, únicament tindrà en compte les operacions reportades amb posterioritat al dia 26 de juny de 2021.

Accediu al BOE