La Festa dels Miquelets es trasllada al primer cap de setmana d'octubre en la seva 15a edició

La celebració de La Festa dels Miquelets canvia les seves dates de primers de setembre als dies 30 de setembre, 1 i 2 d’octubre, amb un seguit de novetats en el seu format i en la ubicació de les activitats.

La Festa dels Miquelets, una de les cites més esperades de l’any al municipi, trasllada la celebració de la seva 15a edició de primers de setembre als dies 30 de setembre, 1 i 2 d’octubre. Entre les novetats, també hi ha el canvi d’ubicació de les activitats i de la recreació de la batalla que va succeir en el transcurs de la Guerra de Successió prop de la vila d’Olesa.

Des dels seus inicis, la Festa dels Miquelets s’ha celebrat el cap de setmana previ a l’11 de setembre, de la mà de l’Associació Cultural La Festa dels Miquelets i amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Olesa. Enguany, Olesa de Montserrat es traslladarà fins al 1714 durant el primer cap de setmana d’octubre.

 

Després de diverses reunions entre els membres de l’Associació cultural La Festa dels Miquelets, l’entitat va prendre la decisió de canviar les dates de la seva 15a edició amb l’objectiu principal de comptar amb més temps per organitzar la festa. Adrià Carreras, president de l’associació, explica que “era molt complicat coordinar l’organització, tant dels membres de l’entitat com de tots els col·laboradors, després d’un agost inhàbil i en dates tan properes al final de vacances”. Segons Carreras, una altra qüestió que es va posar damunt la taula correspon a les elevades temperatures que actualment encara es mantenen a principis de setembre: “hi ha un canvi climàtic a nivell global i no volíem exposar la salut ni dels assistents a la festa ni tampoc dels recreadors, que van amb vestits d’època i la majoria són de llana”.

 

Una edició farcida de novetats

 

Les activitats arrencaran el divendres, 30 de setembre. El celler de Cal Puigjaner acollirà l’acte oficial de presentació de la festa i, a continuació, un seguit de conferències que serviran per divulgar els fets que succeïren a Olesa i al seu entorn durant la Guerra de Successió (1705-1714). I és que a Olesa va acollir l’agost de 1714 un consell de guerra amb la presència dels més destacats coronels de l’exèrcit català, amb l’objectiu d’intentar salvar Barcelona del setge. El fracàs de l'objectiu marcat desencadenà en la tràgica jornada de l'11 de setembre.

 

També a Olesa de Montserrat van ser enterrats 158 soldats austriacistes originaris d’Alemanya, Àustria, Suïssa, Portugal, Flandes, Holanda i Catalunya morts entre 1706 i 1714, en el transcurs de la Guerra de Successió, i als que es ret homenatge durant la festa. En aquest sentit, un dels actes centrals és l’homenatge al Memorial 158, al monument que es va dedicar a Olesa a aquests 158 soldats, i que aquest 2022 tindrà lloc divendres al vespre coincidint amb la ronda nocturna.

 

Una altra novetat és que tant la fira barroca com la majoria d’activitats de la festa -el consell de guerra, l’ajusticiament del “Capitán Maria” o la pedregada, entre d’altres- s’emmarcaran entorn de l’Església, reforçant l’esperit històric i recuperant així les localitzacions on van succeir aquests esdeveniments fa més de 300 anys.

 

Un dels plats forts de La Festa dels Miquelets, la batalla i captura del “Capitán Maria”, canvia l’escenari del Parc Municipal i se celebrarà als terrenys propers a la cruïlla entre el carrer del Conflent i el carrer del Mestre Joan Llongueras. L'activitat recrea el combat succeït a finals del mes de juliol de l’any 1714 prop de la vila d’Olesa entre els miquelets de l’Ermengol Amill i l’exèrcit borbònic i que va servir per capturar el sanguinari capitost borbònic conegut com a “Capitán Maria”.

 

El campament militar, que recrea un campament de l'exèrcit català del segle XVIII, repetirà la seva ubicació al pati de Cal Puigjaner i enguany s’hi ampliarà ocupant tots els patis inferiors de l’edifici.

 

D’altra banda, a la 15a edició de la Festa dels Miquelets es duplica el número de recreadors, comptant amb participants de diferents indrets de Catalunya i de l’Estat Espanyol, així com de la República Txeca i Polònia, entre d’altres. Aquest augment de recreadors permetrà uns Miquelets “amb més presència als carrers de la vila i amb una recreació de les batalles més espectacular”, segons Carreras.

 

Quant a les representacions, el president de l’Associació cultural La Festa dels Miquelets també ha avançat que “aquest any hem sumat la col·laboració de Daniel Busón, Ignasi Campmany i Quimet Pla, que treballaran perquè les representacions guanyin dinamisme i la gent tingui una experiència més completa, més enllà de la representació d’uns fets històrics”.