La Diputació presenta la tasca per recuperar l'art de la Pedra Seca com a atractiu turístic del Pont de Vilomara i Rocafort

La diputada de turisme de la Diputació, Abigail Garrido, i l’alcalde del Pont de Vilomara i Rocafort, Enric Campàs, han presentat, aquest dijous a Fitur, l’aposta per recuperar l’art de la Pedra Seca com a atractiu enoturístic d’aquest municipi del Bages, que compta amb 1.754 construccions d’aquesta tipologia.

Durant la seva intervenció, Garrido ha exposat que «la Pedra Seca és un projecte amb un important atractiu turístic, pel seu gran valor patrimonial i per l’interès enoturístic que pot generar»; a més de recordar que des de la corporació es treballa «per fer del Destí Barcelona també un destí enoturístic de primer nivell, amb les seves cinc denominacions d’orígen i experiències turístiques variades i productes de gran qualitat».

A Fitur, la diputada també ha explicat que la província compta «amb un gran patrimoni enogastronòmic que ha d’ocupar un paper central al turisme d’un territori per ser un factor que defineix i diferencia a un destí turístic» fet pel qual «ha de promocionar-se apostant i reforçant el missatge d’un turisme sostenible i responsable, que va íntimament lligat al Destí Barcelona».

D’altra banda, Campàs ha posat èmfasi en el fet que el «Pont de Vilomara i Rocafort és el municipi de Catalunya amb més construccions de Pedra Seca registrades i que actualment treballen en l'elaboració de rutes per  la població perquè els visitants puguin conèixer aquest gran patrimoni i atractiu turístic».

En concret, dels equipaments que s’han pogut comptabilitzar, el municipi disposa de 1.147 barraques, 327 construccions per emmagatzemar aigua, 17 forns, 110 murs i conjunts de murs significatius i 153 construccions vàries, com tines, arneres i ponts.

Aquesta quantitat important de construccions de Pedra Seca al Pont de Vilomara i Rocafort es deu al fet que, entre 1860 i 1890, la comarca del Bages va ser la comarca amb més vinyes de Catalunya (27.000 hectàrees), situació que es va veure agreujada amb l’arribada de la plaga de la fil·loxera. Cal recordar que l’art de la Pedra Seva va ser inclòs, l’any 2018, a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial per l’UNESCO.

L’incendi, un oportunitat 
La recuperació de les construccions de Pedra Seca va comptar amb una nova oportunitat com a conseqüència de l'incendi forestal del passat estiu originat al Pont de Vilomara, que va afectar especialment les valls del Flequer i del Farell. Els efectes del foc van provocar que tornés a revifar el passat vitivinícola de la zona ja que les estructures d’aquestes construccions de pedra seca no es van veure afectades. 

Al llarg d’aquests darrers anys, l’aposta de la Diputació es concreta amb l’adequació a l’ús públic de l’entorn i els accessos de les tines de Pedra Seva de la Vall del Flequer, que es troben en zones de difícil accés, sobre marges de pedra seca i que servien per a facilitar el transport de la verema, ja que el vi s’elaborava allà mateix.