PIMEC demana que el debat sobre la pagesia permeti concretar el full de ruta per a la viabilitat del sector

Amb motiu del debat parlamentari sobre la sequera, la patronal insisteix en la necessitat de suport continu a les pimes del sector agroalimentari

L’entitat ha tornat a proposar actuacions concretes per millorar la gestió de l’aigua com la creació d’un fons agrari permanent o flexibilitzar la PAC, entre altres

 

Barcelona, 5 de març del 2024. PIMEC ha reclamat avui a les diferents administracions públiques que el debat sobre la pagesia permeti concretar quan abans millor el full de ruta per garantir la viabilitat del sector agroalimentari, destacant la importància de suport continu a les pimes afectades pels efectes i les restriccions com a conseqüència de la situació de sequera.

Amb motiu del debat a la cambra catalana, la patronal ha plasmat en un document de propostes les 10 mesures urgents a impulsar per garantir la viabilitat i la competitivitat del sector agrari català, que s'enfronta a importants reptes com la sequera, l'augment dels costos de producció, la volatilitat dels preus, la burocràcia i la competència global.

Actuacions que depenen de la Generalitat de Catalunya:

  • Facilitat i agilitat burocràtica: Creació d'una finestra única per a tràmits, revisió de documents, agilitació de permisos de caça, revisió de la llei de benestar animal, etc.
  • Mesures vinculades a la gestió de l'aigua: Agilitat en les convocatòries d'ajuts per sequera, modificació del Pla de la Sequera, programes de suport a l'eficiència hídrica, etc.
  • Fons Agrari: Creació d'un fons permanent per a 2024 per a relleu generacional, compra de proximitat, inclemències i plagues, etc.
  • Preus dignes per als productes: Millora dels càlculs de costos de producció per a l'aplicació de la Llei de la Cadena Alimentària.

Actuacions que depenen del Govern de l'Estat:

  • Flexibilització de la PAC: Derogació de la rotació de conreus, eliminació de la prohibició de treballar els camps en post-collita, caràcter voluntari del quadern digital, etc.
  • Gestió de l'Aigua: Modificació de la normativa de reutilització d'aigua, acceleració d'actuacions de la CHE, finançament de la modernització dels regadius.
  • Igualtat normativa en els aliments importats: Millora de la Unió Duanera, controls més eficaços, mateixa normativa per a productes importats.
  • Assegurances agràries: Mateix tracte per a regadiu i secà a “Agroseguro”, adaptacions del sistema d'assegurances agràries.
  • Gasoil professional: Manteniment dels incentius en vigor.
  • Reducció dels terminis de pagament: Incorporació d'un termini màxim de pagament de 30 dies per als productes peribles en la normativa europea.

PIMEC confia que el debat parlamentari permeti iniciar un treball conjunt entre tots els agents implicats amb l’objectiu de garantir un futur sostenible per al sector agrari a Catalunya.

La patronal recorda que en el primer debat parlamentari monogràfic sobre la sequera, ja va proposar un seguit de mesures i que, per poder avaluar les accions adoptades, està elaborant un estudi sobre l’impacte de les restriccions per sequera a través d’una enquesta entre el teixit empresarial català, els resultats de la qual es donaran a conèixer en els pròxims dies.

Documents descarregables: