Calafell prohibeix totalment el consum d'alcohol al carrer i vendre'n als comerços a la nit

La mesura, aprovada per unanimitat a l’Ajuntament, vol garantir el dret al descans del veïnat i dels estiuejants

El ple de l’Ajuntament de Calafell ha aprovat, per unanimitat de tots els grups polítics, una modificació de la normativa municipal per prohibir totalment el consum d’alcohol a la via pública. La decisió inclou també la venda de begudes alcohòliques a establiments d’alimentació a la nit, així com altres restriccions horàries a la restauració. La finalitat és garantir el dret al descans del veïnat i dels estiuejants.

Les mesures, en concret, són:

  • No pot consumir-se alcohol al carrer cap hora del dia, cap dia de l’any. No compten les terrasses dels locals de restauració. L’única excepció és en actes festius, com la barra del ball de festa major, o un sopar a la fresca d’una associació. Caldrà autorització cas per cas i no es podrà consumir fora de l’espai de la celebració.
  • Els establiments d’alimentació no podran vendre begudes alcohòliques entre les 10 de la nit i les 8 del matí. No hi haurà excepcions pel fet d’haver-hi festes populars.
  • S’implanten nous horaris per als establiments d’alimentació. De setembre a Sant Joan, hauran de tancar a les 10 de la nit. Els mesos d’estiu, a les 11.
  • Els establiments de restauració que ofereixen menjar per emportar o repartir hauran de romandre tancats de 2 a 7 de la matinada.

La Policia local podrà ordenar que es tanqui un establiment que no compleixi o que un consumir al carrer deixi de beure. Si no s’atenen aquestes indicacions, es considerarà un agreujant de la infracció original. També serà un agreujant que el consum d’alcohol es faci en envasos de vidre, que poden trencar-se i esdevenir perillosos.

El regidor de Seguretat Ciutadana de l’Ajuntament, Marc Casellas, explica: “Hem de garantir el dret al descans. Al veÏnat, però també als turistes i estiuejants”. Calafell no té els grans problemes d’altres poblacions turístiques o d’alguns barris de Barcelona, “però hi ha queixes i denúncies i hem d’atendre-les”, diu el regidor.

Casellas afegeix que les mesures “han estat debatudes i consensuades amb els sectors comercials i empresarials del municipi. I a més, han estat aprovades per unanimitat en el ple municipal. Per tant, no s’ha d’esperar-ne cap oposició”.

La revisió d’aquesta ordenança (la de convivència ciutadana i ús dels espais públics de Calafell) ha quedat aprovada inicialment i ara s’obre un termini de 30 dies per a possibles recursos o al·legacions. Si no se’n presenta cap, els canvis quedaran aprovats definitivament de forma automàtica.