PIMEC organitza el primer debat electoral i únic en l'àmbit econòmic i empresarial amb candidats a la presidència de la Generalitat

Finançada pel programa Interreg Euro-MED, està liderada per la Diputació de Barcelona i compta amb altres socis internacionals. En els projectes participen ens locals de la província, com l’Ajuntament de Terrassa o la Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya (XATIC), de la qual formen part diversos consistoris.

La nova Comunitat Temàtica de Turisme Sostenible del programa Interreg Euro-MED, anomenada Community4Tourism i liderada per la Diputació de Barcelona, ha engegat motors amb una reunió celebrada aquest dimecres i dijous a Roma.

En la trobada han participat prop de 100 persones, entre les quals hi ha entitats, universitats, regions, xarxes i iniciatives estratègiques de tot el Mediterrani, que treballen en el desenvolupament de projectes relacionats amb el turisme, la sostenibilitat i la cooperació.

Durant la jornada s’han presentat els 10 primers projectes que s’integraran a la Comunitat de Turisme Sostenible, que representen una inversió de més de 18 milions d’euros del fons FEDER i aborden temàtiques com la innovació en turisme, l’economia circular, el canvi climàtic i la preservació del medi natural i la biodiversitat. També s’ha llançat Join the MED, una plataforma oberta de coneixement amb pràctiques, resultats i recursos d’interès per al sector turístic.

A més del lideratge de la Diputació de Barcelona, en els projectes participen ens locals de la província de Barcelona. Així, l’Ajuntament de Terrassa i la Cambra de Comerç de Terrassa participen al projecte temàtic LIBECCIO, sobre la transformació digital com a eina de suport per a la gestió de les destinacions; la Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya (XATIC), presidida per Terrassa i que compta com a membres amb diversos ajuntaments de la província de Barcelona, participa al projecte SMITour, centrat en eines d’intel·ligència turística per al desenvolupament del turisme industrial a la Mediterrània.

 

Lideratge fins 2029

La Diputació de Barcelona continuarà liderant fins 2029 la nova Comunitat Temàtica de Turisme Sostenible, que compta amb altres socis, entitats i organismes de diferents països del Mediterrani com ara la Universitat de Tessàlia (Grècia), la Euroregió Adriàtica Iònica (Croàcia), la Conferència de Regions Perifèriques i Marítimes Conferència de Regions Perifèriques del Mediterrani (França), la xarxa NECSTouR (Bèlgica), la xarxa d’Universitats del Mediterrani (Itàlia), Plan Bleu (França) i la Universitat de Tirana (Albània).

El projecte, que compta amb un pressupost de cinc milions d’euros per a set anys de durada (843.000 dels quals seran gestionats directament per la Diputació de Barcelona), dona continuïtat al programa Interreg MED 2014-2020, també liderat per la Diputació.

Community4Tourism s’estructura al voltant de dues activitats principals: la creació de la plataforma Join the Med, com un pol de coneixement i capacitació que recollirà recursos d’interès per al sector turístic; i la creació de quatre clústers temàtics organitzats al voltant dels quatre objectius específics del programa (innovació, economia circular, canvi climàtic i protecció de la biodiversitat) com a espais de diàleg entre projectes, institucions i agents del Mediterrani.

Aquesta acció respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 8 "Treball digne i creixement econòmic", número 11 “Ciutats i comunitats sostenibles” i número 17 "Aliança pels objectius". Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.