La marca ‘Montseny, Reserva de la Biosfera' ja compta amb un reglament d'autorització d'ús

La Diputació de Barcelona ha aprovat inicialment en el Ple d’aquest dijous, 29 de febrer, el reglament d’autorització d’ús de la marca “Montseny, Reserva de la Biosfera”, un distintiu que indica que els productes i serveis amb aquest segell han estat desenvolupats dins del territori de la Reserva amb criteris de qualitat i de protecció ambiental.

La regulació té com a objectiu promocionar i difondre la marca tant dins del territori de la Reserva com a l’exterior. Entre d’altres, podran demanar-ne l’autorització d’ús els productes del sector primari, que es comercialitzin sense transformació, procedents de la Reserva de la Biosfera del Montseny en els municipis d’Aiguafreda, Arbúcies, Breda, el Brull, Campins, Cànoves i Samalús, Figaró-Montmany, Fogars de Montclús, la Garriga, Gualba, Montseny, Riells i Viabrea, Sant Esteve de Palautordera, Sant Feliu de Buixalleu, Sant Pere de Vilamajor, Seva, Tagamanent i Viladrau; les matèries primeres dels productes agroalimentaris que procedeixin en més d’un 70% de l'àmbit de la Reserva; i els productes artesanals elaborats dins d'aquest territori.

També podran sol·licitar l’ús de la marca els serveis turístics d’allotjament i restauració i els serveis d’educació en el lleure i equipaments per a infants i joves situats dins de la Reserva i altres empreses de serveis que hi estiguin ubicades o hi desenvolupin com a mínim el 50% de la seva activitat.

El Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny està gestionat per les diputacions de Barcelona i de Girona. La Diputació de Girona, en el ple del 20 de febrer, va aprovar inicialment el reglament d’autorització d’ús de la marca.

La Reserva de la Biosfera del Montseny

El 28 d’abril de 1978, la UNESCO va declarar la Reserva de la Biosfera del Montseny. Aquest reconeixement va ser propiciat per les característiques singulars del territori, tant les característiques ecològiques, com les culturals, com les activitats econòmiques tradicionals que s’hi desenvolupen.

Durant el 2014, després d’un procés participatiu i de consulta als divuit municipis, es va ampliar l’àmbit de la Reserva de la Biosfera del Montseny fins a 50.166 hectàrees, en un territori amb una població de més de 50.000 habitants.

Les reserves de la biosfera són zones formades per ecosistemes terrestres, marins i costaners, reconegudes pel Programa MAB de la UNESCO. En cada una d’elles s’hi fomenten solucions per conciliar la conservació de la biodiversitat amb l’ús sostenible, el desenvolupament econòmic, la investigació i l'educació.