PIMEC constata un millor mes de febrer del previst, que s'explica pel MWC, malgrat que s'accentua l'alentiment en la reducció de l'atur

La patronal recorda que la xifra de l’atur registrat no reflecteix l’atur efectiu, el qual estima en 415.000 persones a Catalunya, “una veritable llosa per la nostra economia”

Destaca el bon comportament de l’afiliació a Catalunya, que s’ha incrementat el doble que a Madrid, malgrat la manca de perfils qualificats per cobrir vacants i altres qüestions com els problemes al sector agroalimentari

 

Barcelona, 4 de març del 2024. PIMEC ha constatat avui un millor comportament del mes de febrer del previst, que considera que s’explica per la celebració del Mobile World Congress (MWC), malgrat que també indica que s’accentua l’alentiment de  la reducció de l’atur. Al llarg d’una roda de premsa de valoració de les xifres de l’atur registrat el febrer del 2024, el secretari general de la patronal, Josep Ginesta, ha assenyalat que la fira internacional ha tingut efectes positius a Barcelona -amb una reducció de l’atur del 0,27%- i en les activitats de l’àmbit de l’allotjament i l’hostaleria. Pel que fa a la resta de sectors, ha celebrat el bon comportament de la indústria i, en concret, de l’automoció, el qual “contrasta amb la mala notícia de l’increment de l’atur al comerç, així com la pèrdua important d’afiliació”.

Després de fer una anàlisi profunda de les dades, Ginesta ha comentat que l’atur registrat a Catalunya se situa en un total de 346.373 persones aturades: “Aquesta xifra no reflecteix l’atur efectiu a Catalunya, el qual estimem en 415.000 persones, ja que no computa les persones amb un contracte fix discontinu”. A continuació, ha insistit en el “cada vegada més accentuat” alentiment de l’economia catalana, amb una reducció molt baixa de l’atur en comparació amb la resta de l’Estat; i considera que aquest fet és paradoxal per la xifra d’atur efectiu que ha comentat anteriorment.

“Malgrat que les pimes tenen dificultats per cobrir vacants i d’altres qüestions, com els problemes al sector agroalimentari, celebrem l’increment de l’afiliació mitjana a la Seguretat Social amb 23.636 persones més respecte del mes anterior, gairebé el doble que, per exemple, Madrid”, ha declarat. Finalment, pel que fa a la contractació, ha constatat que s’han formalitzat, 188.269 contractes laborals; d’aquests, el 45,9% són indefinits, i el 54,1% temporals. “La contractació es redueix un 3,4% respecte del mes anterior i augmenta un 2,3% en comparació amb el 2023”, ha afegit.

Per part seva, la directora de l’Àrea de Treball de PIMEC, Sílvia Miró, ha parlat de les dades segons la perspectiva de gènere, tot apuntant que la reducció de l’atur és similar en termes relatius respecte al mes anterior, amb una disminució menys intensa en el cas femení en comparació amb l’any passat. Així, ha explicat que hi ha 197.877 dones en situació d’atur i 148.496 homes. D’altra banda, ha destacat que el comportament de l’atur en les persones joves és menys favorable que en el conjunt de la població en termes intermensuals i interanuals, amb 23.045 menors de 25 anys en situació d’atur.

En relació amb la permanència a l’atur, Miró ha explicat que 309.721 aturats del mes desembre encara ho són al gener, amb una taxa de permanència del 88,9%, que arriba fins al 92,7% en el cas de les persones majors de 45 anys. Seguidament, ha dit que hi ha hagut 36.656 entrades i 37.350 sortides, de les quals 22.777 han estat per col·locació, i ha dit que la durada mitjana de la demanda s’ha incrementat aquest mes fins als 9,7 mesos, xifra que continua sent molt elevada mentre existeixen llocs de treball vacants a les empreses.

Finalment, ha constatat la qualificació professional com a element que condiciona la taxa de permanència a l’atur, amb una divergència de més de 6 punts de la taxa de sortida per col·locació entre les persones amb o sense formació professionalitzadora, quelcom significa més la formació com a instrument que aproxima a les persones al mercat de treball. “Segons l’European Skills Index, Espanya està a la cua de les competències que demanda el mercat de treball”, ha dit abans de demanar que les vies d’accé